Détári Lajos hatvanegyszeres válogatott, hétszeres világválogatott és egyszeres Európa-válogatott magyar labdarúgó, edző, Budapesten született, 1963. április 24-én.

Détári Lajos a Budapest Honvéd saját nevelésű játékosa, aki egyike a magyar labdarúgás utolsó klasszisainak. Játékosként megfordult négy országban és profi sportpályafutásának jelentősebb állomáshelye a Frankfurt és az Olimbiakósz volt. Edzőként eddig a legjelentősebb sikerét Szombathelyen érte el, ahol feljutott a Haladással az élvonalba. Détári edzőként még sehol sem töltötte ki a szerződését, 12 év alatt 19 csapat kispadján fordult meg.

Détári Lajos a gyermekkorát a budapesti lakótelepen töltötte, ahol a közeli Aszfaltútépítő pályájára jártak focizni, itt aztán végül hamar felfedezték és leigazolták. Innen került a Honvéd ifjúsági csapatához 1980-ban, a Honvédban éppen a Pécsi MSC elleni idegenbeli mérkőzésen debütált.

Détári belépése után a Honvég három egymást követő idényben nyert bajnokságot (1983/84, 1984/85 és 1985/86) és lett Détári egyúttal az NB1 gólkirálya.

1985-ben az év legjobb magyar játékosává választották.

1987-as évben, Debrecenben játszott utoljára a Honvéd mezében egy 2-0-s kispesti győzelmet hozó mérkőzésen.

A Honvédból az Eintracht Frankfurtba szerződött, amellyel megnyerte a DFB-kupát. Az 1988. május 28-án Berlinben rendezett döntőben az ő 81. percben szerzett találatával diadalmaskodtak a VfL Bochum felett. Ennek ellenére a szezon végén Görögországba távozott, mivel a játékjogát rekordösszegért, 18 millió német márkáért eladták az Olimbiakósznak.

1990-ben Olaszországba igazolt, ahol a Bologna FC játékosa lett.

1994-ben végleg elhagyta Itáliát, s Svájcba szerződött. A Neuchâtel csapatával bronzérmet szerzett, s megválasztották az év játékosának.

1996-ban ismét országot váltott, s Ausztriába, a Sankt Pöltenhez igazolt.

Levezetés

Détári Lajos 1999-ben tért haza újra, s a BVSC-ben játszott, majd Dunakeszire igazolt. Innen már az edzőségre készült, és edzősködése mellett focizott még külföldön: előbb visszatért Ausztriába, majd a magyar lakta szlovák Felsőpatony negyedosztályú csapatához igazolt. A klubnál nagy felhajtás fogadta, bemutatkozó sajtótájékoztatójára kilenc TV-társaság volt kíváncsi, s ünnepi keretek közt nyújtották át neki a 10-es mezt. Első mérkőzésén a Nagylúcsnak két gólt rúgott, de annak ellenére, hogy a későbbiekben is jól szerepelt, a csapat gyenge eredményeket ért el.

2001-ben visszavonult, miután elfogadta a Csepel vezetőinek ajánlatát.

Détári Lajos játékos karrierje befejezése előtt, 2000 szeptemberében állt először edzőnek, ekkor írt alá egy évre az FC Bihor Oradeához.

2001 őszén Csepelre szerződött egy évre, de fél év után váltott, ezúttal nem azért mert menesztették, hanem mert lépett egyet előre. 2001 telén a Kispest Honvédhoz került edzőnek. 2002 novemberében a hanoi ACB vezetőedzőjének állt..

Hazatérése után a másodosztályú szombathelyi Lombard Haladáshoz szerződött, és parádés hajrával végül élvonalba jutott a gárda. Ez volt Détári edzői karrierjének első igazi sikere.

2003 decemberében Tatabányán az NB II alsó régiójában tanyázó együttessel szinte csodát művelt, majdnem elérték az osztályzós helyezést. Év végén előbb szerződést hosszabbítottak, majd végül Détári mégis távozott. Akkor az élvonalba feljutó DVTK 1910 ajánlatát fogadta el, innen Nyíregyházára került. 2005 nyarán a görög másodosztályú Panserraikoshoz igazolt. A cél az élvonalba jutás volt, azonban rövidre sikeredett az együttműködés. Már a második bajnoki előtt felfüggesztették állásából, mert vitába keveredett a klub elnökével. Hazajött, és az ötödosztályú budapesti kiscsapathoz, az Unione FC-hez szerződött. A csapat irányításával megnyerte a bajnokságot, azonban nem tudta vállalni az NB III-at.

Détári Lajost 2011 augusztusában kinevezték a Ferencváros szakmai igazgatójává, de egy év közös munka után, 2012. augusztus 20-án az Újpesttől elszenvedett vereség után közös megegyezéssel távozott a klubtól az egykori klasszis.

Forrás: moly.hu, wikipedia.org

Fotó: wikimedia.org

A bahir.hu oldalon rendszeresen talál közéleti, kulturális vagy éppen zöld híreket.