Az Iránytű Intézetnél legfrissebb kutatása szerint a Fidesz még mindig vezet, a Magyar Péter vezette Tisza párt viszont máris a második, a DK-MSZP Párbeszéd koalíció a harmadik.

A Závecz-kutatás mást mutat: náluk a DK-MSZP-Párbeszéd összefogás a második, vagyis megelőzi Magyar Péter pártját. Hann Endre a Medián vezetője minderről azt mondta: felbolydult a szakma, sok felmérés készül, és ezek közül többet nem is hoztak nyilvánosságra. – írja ma reggeli írásában az atv.hu

Már minössze csak hat hét van a június 9-i választásig, így valószínűleg egyre sűrűbben bukkannak fel majd a közvélemény kutatási eredményekkel a pártok, intézetek. Most az ATV Híradója is mutatott kettőt. Az első az Iránytű intézet felmérése, ami a múlt héten készült. A közvélemény kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy kik a Tisza Párt szavazói, illetve, hogy a Magyar Péterrel szimpatizálók honnan is érkeztek, melyik pártot támogatták például a 2022. évi választásokon.

Mindkét kutatásból jól látszik, hogy a teljes magyar felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP 27%-on áll, ami a jelen állás alapján közel 2,2 millió belföldi szavazónak felel meg. Viszont ez a szám 600.000 szavazattal kevesebbet jelent, mint a 2022-es parlamenti választások alkalmával belföldön megszerzett voksaik száma.

Az Iránytű Intézetnél Magyar Péter 13%-os népszerűséggel a jelenlegi kampányidőszakban a legerősebb ellenzéki pártot tudhatja magáénak. A Tizsa Pártot követi a támogatottsági listán a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció a teljes népesség 5%-ával. A Mi Hazánk és a Kutya Párt 3%-os. A bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya 37%.

Az intézet felméréséből az is kiderült, hogy a TISZA Párt jelenlegi szavazóinak 53%-a volt korábban az ellenzéki összefogás szavazója, 13-14%-uk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4%-uk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14% nem szavazott.

A Závecz Research közvéleménykutatása ennél korábban, április első felében készített felmérést, és az európai parlamenti listák támogatottságát nézte. A Fidesz a választókorúak között 25%-on áll, a DK-MSZP-Párbeszéd összefogás a második 18%, Magyar Péter a Tisza Párttal a harmadik 11%-al, A Mi Hazánk EP listája 6%-on áll, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt pedig 5-5 százalékon.

A két felmérés közti különbség okáról az Iránytű Intézet elemzőjét is megkérdezték.

Ember Zoltán, az Iránytű Intézet ügyvezetője úgy fogalmazott, hogy
„a közvélemény-kutatások összehasonlíthatóságánál azért nagyon fontos szempont az idő, és pl a módszer. ugye módszereket részletességében egymással összevetve lehetne megtárgyalni úgy hogy összeülünk egy kerekasztalnál, és mindenki prezentálja a magáét, és annak a fényében értékeljük, értelem szerűen erre nem nagyon szokott lenni lehetőség. „

A Medián közvélemény-kutató vállalat vezetője a Klubrádiónak pedig úgy nyilatkozott, furcsák az adatok, és ezekben  a hetekben nem csak a politikai élet, hanem a közvélemény kutató szakma is felbolydult.

Forrás: atv.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan olvashat friss híreket, információkat a közelgő választással kapcsolatban.