A zöldborsót már gyermekkorban megkedveljük. Az édesen friss zöld gyöngyszemek roppanása a szájban utolérhetetlen élvezetet biztosít.

Most pedig nézzük a zöldborsó ezernyi jó hatását az emberi szervezetre:

A borsóban található tápanyagok, 8 dkg-os, főtt zöldborsó adag tartalmaz:63 kcal/263 kj, 5,4 g fehérje, 1,3 g zsír8 gr szénhidrát, 4,5 gr rost, 184 mg kálium, 104 mg foszfor, 1,2 mg vas, 13 mg C-vitamin.

Jó hír, hogy a tápanyagtartalom tekintetében alig van különbség a friss, és a fagyasztott zöldborsó között. Miközben a friss borsó élvezet szempontjából utolérhetetlen, de a fagyasztott borsó is egészséges, és költséghatékony alternatíva lehet.

Most pedig nézzük, hogy melyek a zöldborsó legfontosabb egészségügyi előnyei:

Kiváló növényi fehérjeforrás a zöldborsó, és még rostban is gazdag. Mivel a borsó az egyik legjobb növényi alapú fehérje.

A többi zöldséggel, hüvelyessel szemben a zöldborsót az is különlegessé teszi, hogy magas a fehérjetartalma. Márpedig a fehérje az egyik legfontosabb, és legnélkülözhetetlenebb tápanyagforrásunk, főként az izmok első számú védelmezője, miközben védi a szöveteket.

A zöldborsó remek vasforrás, így a vegán étrend elengedhetetlen alapanyaga. A vas nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, és az oxigén szervezetben történő szállításában.

Alacsony glikémiás indexével optimálisan javítja a vércukorszint-szabályozást, ezt támogatja a magas rosttartalmával is.

A borsó keményítőjében amilózt tartalmaz, ami az emésztésünket lassítja, ezzel is segít a vércukorszintünk egyensúlyának megtartásában.

A borsóban található olyan tápanyagok, mint a magnézium, a B-vitaminok és a C-vitamin, mind segítik a vércukorszint-szabályozást.

Mivel a zöldborsó gazdag a növényi rostokban, így jelentősen támogatja az emésztés egészségét és táplálják a jótékony bélmikrobákat, ezek pedig kulcsfontosságú szerepet játszanak az egészségünkben.

Jótékony rosttartalmának nagy része oldható, ami enyhítheti a székrekedést. Ezért a zöldborsó rostjának fogyasztásával számos betegség, többek közt az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák kockázatát csökkenthetjük.

Vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a zöldborsó támogatja a szív egészségét. Szíverősítő a magnézium, a kálium és kalcium, és a borsó még gazdag antioxidáns tápanyagokban, például C-vitaminban, valamint fitonutriensekben, köztük karotinoidokban és flavonolokban, ezek pedig mind támogatják a szív- és érrendszeri funkciókat. A borsóban található oldható rostok segítenek a koleszterinszint, különösen az LDL-koleszterin szintjének rendben tartásában.

Nagy mennyiségben található a zöldborsóban klorofill, ami a vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet. Ezzel jó hatással van az immunrendszerünk működésére.

A rengeteg jó tulajdonsága mellett a zöldborsó az ásványi só-tartalmának köszönhetően elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss, zöld híreket, információkat.