Általános az a mondás, hogy az EU egyik legnagyobb előnye hazánk számára az, hogy biztosítja a munkaerő szabad áramlását. – olvasható Ungár Péter hivatalos Facebook-oldalán.

A munkaerő szabad áramlása ugyanakkor azon az elven is alapszik, hogy minden EU-s állampolgár egyenlő munkafeltételek mellett azonos bért kap, függetlenül attól, hogy melyik EU tagállamból származik, amikor egy másik EU tagállamban munkát vállal. – írja az LMP társelnöke.

A valóság ugyanakkor az EU-ban nem ez. A kelet-európai munkavállalók, így a magyarok is, lényegesen rosszabb feltételek mellett, lényegesen kevesebbet keresnek ugyanazért a munkáért. – olvasható Ungár oldalán.

Ha a nyugati EU tagállamoknak fontos alapelv az egyenlő munkáért egyenlő bérek elve, akkor annak a kelet-európai munkavállalók esetében is érvényesülnie kell. – írja az LMP-Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetője és társelnöke.

Évekkel ezelőtt írtam arról, hogy a német Szövetségi Munkaügyi Bíróság egy bolgár nyugdíjazott idősgondozó ügyében hozott egy fontos döntést, mely szerint a vendégmunkás idősgondozók is jogosultak a német minimálbérre, szabadságolásra. – olvasható az oldalon.

Bár a döntés nem jelenti automatikusan azt, hogy a Németországban dolgozó idősgondozók meg fogják kapni a minimálbért, de ez egy fontos lépés a több tízezer magyar idősgondozónak és egyéb munkavállalónak ma Nyugat-Európában, akik megérdemlik azt a bért, amit egy helyi kapna. – írja Ungár Péter a magyarok bérének valóságáról.

A médiában rengeteg helyen megjelent már a mindannyiunk számára ismert valóság, hogy a kelet-Európai dolgozóknak milyen drámai munkakörülményei és milyen alacsony fizetése van, többek között Hollandiában, a húsiparban. – olvasható Ungár írásában.

Az LMP azért dolgozna az Európai Parlamentben, hogy az áttételes, ügynökségen keresztül történő foglalkoztatás EU-s szabályait szigorítsak meg, több esetben szüntessék is meg az ügynökségen keresztül történő foglalkoztatás lehetőségét. Ez egy jelentős lépés lenne a tiszta viszonyok és egyenlő munkafeltételek felé. – írja Ungár Péter.

Az Orbán-kormánynak ebben a kérdésben egyértelműen a magyar munkavállalók mellé kell állnia, a nyugati munkaadókkal szemben. Itt az ügy és idő a szabadságharcra.  – szólítja fel Ungár Péter a szavazókat.

Mi mindent meg fogunk tenni, hogy ilyen esetekben, amikor valódi magyar érdekvédelemről van szó, ha kell, keményen fellépjünk az EU vezetésével szemben is. – olvasható Ungár Péter Facebook oldalán.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss közéleti híreket, információkat.