A hétvége során tizenhat bejelentés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A vármegye tűzoltói öt tűzestet számoltak fel, hat műszaki mentést hajtottak végre, míg öt jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek:

Pécsen, a Nagyhidi úton,egy beton villanyoszlopon elhelyezett elosztó szekrény égett. A pécsi egység a helyszín biztosítása mellett, egy porral oltó készülékkel fékezte meg a lángokat. A szekrényt ezek után hőkamerával megvizsgálták. Az áramszolgáltató szakemberei ezt követően helyreállították a szolgáltatást. A Kálvin utcában, egy szelektív hulladék gyűjtő edényben volt füstölés tapasztalható, amit a tűzoltók egy sugárral megszüntettek. A hulladékgyűjtő nem sérült a káresetben.

Szőkéden, egy családi ház padlástérben, a kémény mellett füstölést észleltek az ott lakók. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezéskor a kémény közvetlen közelébe épített fa gerenda izzott, amit láncfűrésszel eltávolítottak, így a tűz máshova nem terjedt át. Az egység a kéményt és közvetlen környezetét hőkamerával átvizsgálta, további izzásra utaló nyomokat nem talált. A kémény felülvizsgálatáig a kémény és a kályha sem használható. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Pécsen, a Bányászlámpa utcábanegy négy lakásos társasház egyik lakásában keletkezett tűz. A lakásban egy fő tartózkodott, aki önerőből el tudta hagyni az otthonát. A pécsi hivatásos tűzoltók négy gépjárművel érkeztek a helyszínre. A beavatkozást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kezdte meg kézi tűzoltó készülékekkel, majd a további kiérkező egységek oltották el egy sugár és kézi szerszámok segítségével. Ezt követően íz egységek a lakást átvizsgálták hőkamerával és a tűz által érintett szobában a mennyezet is megbontották. A lakásban életvitelszerűen lakó személyt a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és kórházba szállították.

Magyarhertelend külterületén a sásdi hivatásos tűzoltók egy 15 méter hosszú, elszáradt, égő fát oltottak el egy sugárral. A tűz semmit nem veszélyeztetett, személyi sérülés nem történt.

Műszaki mentések:

Magyaregregy és Zobákpuszta között két baleset is történt a hétvégén. Előbb két személyautó karambolozott. A pécsi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett áramtalanították a sérült járműveket. A járművekben összesen négyen utaztak, akiket a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták, elláttak és egy főt kórházba szállítottak. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon. Néhány órával később, pár kilométerrel odébb egy motorkerékpár – a rajta utazó két személlyel – megcsúszott és egy gépjárműnek ütközött. A balesetben a motorkerékpár mindkét utasa az életét vesztette. A komlói és pécsi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett, megvizsgálták, áramtalanították a sérült járműveket. A gépjármű utasai közül egy főt kellett kórházba szállítani. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon, a rendőrség terelte és irányította a forgalmat.

Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu

A bahir.hu oldalon már olvashattak a Magyaregregy és Zobákpuszta között történt halálos közlekedési balesetről.