A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

Érthetetlen, hogy a szuveneritásra szavakban roppant érzékeny magyar kormány miért engedheti meg azt a gyakorlatot a távol-keleti multiknak, hogy a magyarországi üzemegységeikben semmibe vegyék a Magyarországon hatályos munkavédelmi előírásokat.

Munkavállalók beszámolói szerint az iváncsai akkumulátorgyár koreai vezetősége nem tartja be a Magyarországon hatályos munkahelyi törvény rendelkezéseit, ezzel sokszor megalázó és veszélyes helyzetbe hozva a dolgozókat. Sok mindent lehet a kulturális különbségekre fogni, de a folyamatos mérgezések, illetve a munkavédelmi, munka-egészségügyi és egyéb előírások folyamatos be nem tartása elfogadhatatlan.

A munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a magyar kormány már megint nem a magyar munkavállalók mellé áll, hanem szervilis módon kiszolgálja a távol-keleti mérgező multik érdekeit. – írja az LMP Sajtó

Földre ülve, térdelve kellett volna hallgatni az iváncsai akkugyár dolgozóinak a műszak vezetőt. Az iváncsai akkugyárban a számunkra hihetetlen eset miatt többen is a HR-eshez fordultak, így végül az intézkedést szerencsére visszavonták.

Még csak teszt üzemmódban termel az SK akkumulátorgyár iváncsai üzeme, de már beindult a munka, igaz, rendszeresen be is számolhat a sajtó arról, hogy hogyan lettek rosszul az ott dolgozó munkások, legutóbb március kilencedikén volt ilyenre példa, amelyről a bahir.hu is beszámolt.

A Komáromban már négy éve termelő SK akkumulátorgyár iváncsai üzeme azonban a napokban nem csak ezért került ismét a sajtó kereszttüzébe.

A gyárban dolgozó két munkás az RTL Házon kívül című műsorának többek közt arról számolt be, hogy például rendkívül szigorú biztonsági előírásokat kell nap, mint nap betartaniuk az itt dolgozóknak.

Bár tudják, hogy a biztonsági előírások mindenképpen védik a gyárat, hogy így semmilyen információ se tudjon kiszivárogni a gyár falak közül.

A magyar munkavállalókon kívül vietnámiak, ukránok, kirgizek és dél-koreaiak dolgoztak – a magyar munkavállalók beszámolója szerint pedig a kommunikáció leginkább kézzel-lábbal megy. Nem értik az irányító koreaiakat, sőt, azt látják, még ők sem feltétlenül beszélik meg egymás között a dolgokat. – írja a hvg.hu

Az üzemben dolgozók körében mégis a legtöbb problémát a kulturális különbségek okozzák. A Házon kívül riporterének az egyik munkás elmesélte, hogy:

„pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét”

A gyár munkásai között e az intézkedés olyan nagy felháborodás keltett, hogy sokan a HR-osztályhoz fordultak, így aztán ezt az utasítást hatályon kívül helyezték, vagyis egyszerűen visszavonták.

Az SK komáromi üzemében történt balesetről a bahir.hu is beszámolt: