A Kúria elutasította a Lázár János minisztériuma által beadott felülvizsgálati kérelmet az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezéséről, így legkorábban július 9-én elindulhat az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházási törvényről szóló népszavazási kérdésben.

A Fidesznek egyetlen lehetősége maradt semmibe venni a magyar emberek akaratát, amennyiben alkotmányjogi panasszal él, és azt jóváhagyja az Alkotmánybíróság.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja üdvözli a Kúria döntését, mert így lehetősége nyílik a magyar embereknek, hogy végleg eltöröljék a végtelenül korrupt kiemelt beruházási törvényt, melynek segítségével a kormány a helyiek megkérdezése nélkül kényszerített településekre jellemzően súlyosan környezetszennyező beruházásokat.

A Kúria állásfoglalása szerint a népszavazási kérdés nem vonatkozik a költségvetésre, így nincs akadálya népszavazást tartani a témában. Nem következik be a választópolgári egyértelműség sérelme sem, mert a népszavazásra javasolt kérdést az átlagosan tájékozott választópolgárok egyértelműen meg tudják válaszolni.

Az LMP által beadott és a Kúria által most jóváhagyott népszavazási kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”

Forrás: LMP sajtóközlemény

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, aktuális közéleti híreket, információkat.