Hétfőn jár le a jelölési határidő, addigra kell leadnia minden képviselő-jelöltnek a szükséges számú aláírást. Egy nappal később pedig a kompenzációs listákat is le kell, hogy adják. Ez alapján kezd körvonalazódni, hogy kik is fognak indulni és listát állítani, valamint, hogy kik lesznek polgármester-jelöltek Pécsett. A következőkben nézzük meg, hogy melyik csapat hogy áll!

4 lista már biztosnak tűnik

Összesen 6 olyan párt, illetve civil szervezet jelentette el, hogy (majdnem) minden körzetben el kíván indulni. Közülük 4-nél már szinte biztosra vehető, hogy lesz a kompenzációs listához szükséges számú jelöltjük (12). A Fidesz-KDNP-ÖPE hármas képviselőinek a bejegyzése már áprilisban megtörtént és ez lett volna a Pécs Jövőéért Egyesület jelöltjeivel is, ha Körömi Attila nem próbálja meg fellebbezni az összes bejegyzést. Ám ez a jogorvoslat sikertelen maradt, így a jelenlegi városvezetés minden jelöltje megvan.

A Mi Hazánk szintén beadta már mind a 17 körzetben a jelöltjének az aláírásait, így jó eséllyel mind a 17 körzetben lesz jelöltjük. E mellett nem áll rosszul a Mindenki Pécsért Egyesület-Pécs Most Egyesület Szövetség sem, akiknek már 14 jelöltje jutott el addig, hogy beadták a szükséges mennyiségű ajánlást, így a kompenzációs listájuk szintén fix.

2 még kérdőjeles

A Tiszta Kezek Egyesület bár mind a 17 kerületben indít jelöltet, eddig azonban csak 8 jelöltnél jutottak el odáig, hogy leadták a szükséges íveket. Így még több mint a felénél ez várat magára, és ha nincs meg legalább 12 jelölt, akkor a kompenzációs lista is veszélybe kerülhet. Kicsit hasonló helyzetben van a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is, de nekik már 9 jelöltjük jutott el a leadásig, 7-nél ez még várat magára.

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy egyáltalán nem biztos, hogy minden jelölt a gyűjtést követően azonnal leadja az ajánlásait, így lehetséges, hogy valójában mindkét szervezet sokkal jobban áll, mint az a választási adatokból látszik, ráadásul a hétvége és a hétfő azért az összes csapatnak rendelkezésére áll.

5 polgármester-jelölt fix, egy még kérdéses

Előreláthatólag a polgármester-jelöltek száma is 6 lesz, bár nincs teljes összhangban a várható listákkal. Péterffy Attila újrázása és Dr. Csizmadia Péter jelölése a Fidesz-KDNP-ÖPE részéről nem meglepő, régóta ismert információ. Az előző héten Bognár Szilvia is bejelentette indulását a Tiszta Kezek Egyesület révén, a Mi Hazánk pedig Dr. Sándor Zoltánt indítja. Ők már mind a négyen leadták a szükséges számú ajánlást. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mindenki Pécsért Egyesület azonban nem indít polgármester-jelöltet.

Két független polgármester-jelölt ugyanakkor megnöveli a jelöltek számát. Közülük Szentgyörgyváry Péter indulása már régóta ismert, és a bejegyzése is megtörtént, a macskával kampányoló Lajos Milán azonban még nem adta le az íveit, így kérdés, hogy ő végül felkerül-e a szavazólapra.