A héten zajlottak a Divízió 1/A világbajnokság küzdelmei a jégkorongban. A tornán 6 csapat vesz részt, melyek közül az első 2 helyezett jutalma az, hogy a következő évben a legjobb 16 csapat között az „A” csoportos világbajnokságban játszhat, míg az utolsó helyezett a Divízió 1/B csoportba csúszik vissza. A csoportban Magyarország mellett Szlovénia, Olaszország, Japán, Dél-Korea és Románia versenyezett a bejutásért.

Előzmények

A sors iróniája az volt, hogy az utolsó fordulóban még matematikai esélye mind a 4 európai csapatnak volt. Számunkra az lett volna a legjobb, ha Japán megveri Romániát és Olaszország is pontot veszít Dél-Korea ellen, mert akkor az utolsó, Szlovének elleni meccs végeredményétől függetlenül kijutunk. Ám mind Románia, mind Olaszország hozta a mérkőzését az ázsiai ellenfelekkel szemben, így csak akkor előzhettük meg a hazai pályán küzdő olaszokat, ha legalább 2 pontot (vagyis egy hosszabbítást követő győzelmet) szerzünk a szlovének ellen.

Azok a szlovének ellen, akik ellen az elmúlt 11 tétmeccsünket elvesztettük. Ugyanakkor azok a szlovének ellen, akiknek az utolsó mérkőzése már tétnélküli volt, mert egymás ellen jobbak voltak mind a románoknál, mind az olaszoknál, így már csak mi előzhettük meg őket és a második hely még bőven továbbjutást ért a számukra.

A mérkőzés

A győzelmi kényszer ellenére a meccs eleje egyértelműen szlovén dominanciával kezdődött, számos helyzetet kidolgoztak, ám Bálizs kapuját nem tudták bevenni. Aztán jött a váratlan, ám kellemes meglepetés: a hetedik percben a magyar csapat Hári János révén az első kapura lövését gólra váltotta. A meccs továbbra is inkább szlovén dominanciával folytatódott, ám valamivel kiegyenlítettebb küzdelem zajlott, mint korábban.

A második harmadban megint a szlovének vezettek több támadást, és a mezőnyfölényük az ötödik percben góllá érett, egy szerencsés, ám a mutatott játék alapján nem érdemtelen találattal sikerült egyenlíteniük. A magyar csapat a kapott gól után rendezte a sorait, viszont komolyabb lehetőségeket inkább csak az emberelőnyös szituációkban sikerült kialakítani. Szerencsére a szlovének sem tudták többször bevenni a magyar kaput, így 1-1-es állással mentek az utolsó szünetre a csapatok.

A harmadik harmadra jóval kiegyenlítettebbé vált a játék, először a mérkőzés során a magyar csapat tűnt kezdeményezőbbnek, picit a szlovéneken érződött, hogy nekik ez már igazából nem nagy téttel bíró mérkőzés. Azt ugyanakkor nem lehet mondani, hogy feladták volna, sőt, egy kontránál megint Bálizs bravúrja kellett. Szűk 3 perccel a vége előtt aztán megtörtént, amire vártunk: 14 elhibázott emberelőny után a tizenötödiket Papp a szlovén kapuba lőtte, ezzel megint vezetésre álltunk. Az utolsó 2 percre a szlovének megpróbáltak kapus nélkül támadni, és bár a korongot meg tudták tartani, újabb veszélyes helyzetet már nem alakítottak ki.

Ezzel a magyar válogatott először a világbajnokságok történetében legyőzte Szlovéniát, és jövőre újra az „A” csoportban küzdhet meg Dániában vagy Szlovéniában azért, hogy ezúttal már az elitligában való bennmaradás is sikerüljön.