A sajtóban tegnap olvashattuk, hogy ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét. – emlékeztet mai Facebook oldalán tett bejegyzésében Ungár Péter, az LMP-Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetője és társelnöke.

Ez a mondat akár megnyugvással is eltölthetne minket, nincs itt semmi látnivaló, a hatósági rendszer működik, és következményei vannak az akkumulátorgyárak környezetszennyezésének. – írja Ungár Péter.

Ugyanakkor, ha tovább olvasunk, látjuk, hogy csupán naivok voltunk: bár az a helyzet, hogy az április 23-i bírósági végzés értelmében a Samsungnak egészen addig le kellene állnia a termeléssel, amíg a bíróság másodfokon le nem zár egy rájuk vonatkozó jogi ügyet, de a valóságban viszont eszük ágában sincs leállni, és teljesen valószínűtlen, hogy bárki leállíttatja majd a gyárat. – figyelmeztet írásában Ungár a hétköznapok valóságára.

Magyarul, ma nincs valós jogkövetkezménye annak, hogy ha egy akkumulátorgyár szennyezi a környezetet. Akkor sem, ha ez bizonyítást nyer. Lehet hosszú és szakmailag mély vitákat folytatni az e-mobilitás előnyeiről és hátrányairól, mi ezekre a vitákra fel vagyunk készülve. – jegyzi meg a közösségi oldalán az LMP politikusa.

De azt most már mindenki láthatja, hogy nincs politikai akarat megvédeni az akkumulátorgyáraktól a magyar természetet, saját lakóhelyeinket. Ezért kezdeményeztünk népszavazást, ezen dolgozunk évek óta, hogy ne csak a gyárak érdekeit képviselje mindenki Magyarországon. – vonja le a konzekvenciákat Ungár Péter.

Az LMP ezért indul a júniusi európai parlamenti választáson, hogy legyen, aki hazánk természeti értékeit védi az akkumulátorgyárakkal szemben. – írja Ungár Péter a Facebook oldalán.

A bahir.hu oldalán is olvashattak róla, hogy a gödi akkumulátorgyár működését ideiglenesen felfüggesztette a bíróság.