2024. május 4-én, Szent Flórián a Tűzoltók védőszentjének napja alkalmából, Lakiteleken megrendezett díjátadó ünnepségen a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy Szent Flórián emlékérem elismerésben részesítette a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagját Kordé Kíra rendőr őrmester kisasszonyt, aki a Szigetvári Rendőrkapitányság körzeti megbízottja.

Pár szó az emlékérem névadójáról:

Május 4: Szent Flórián ünnepe, aki a tűzoltók védőszentje. Patrónusuknak tekintették más mesterek is, akik tűzzel dolgoztak, például sörfőzők, fazekasok, kovácsok, pékek, kéményseprők. Ünnepén a kemencékben nem égett tűz. Tisztelete az újkorban lendült fel, és elsősorban Közép-Európára jellemző.

Sok göcseji faluban Flórián napján nem raktak tüzet. Másutt viszont különleges tűzgyújtással ünnepelték ezt a napot, például két férfi fák csiszolásával csiholt lángot, és azután az egész falu innen gyújtott tüzet.

Különösen a Dunántúlon volt szokás, hogy az esti harangszó után külön Szent Flórián tiszteletére is harangoztak. Így próbálták elhárítani a tűzvészt. A családok közös imádkozásában is nagy szerep jutott a Szent Flóriánhoz címzett fohászkodásoknak. – írja Szent Flóriánról a Pécsi Néprejzi Múzeum a közösségi oldalán.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, aktuális, baranyai híreket, információkat.