Május 8-án Magyarországra látogat Hszi Csin-ping kínai államfő, az eseményről a bahir.hu is beszámolt. A látogatás kapcsán Ungár Péter, az LMP-Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetője és társelnöke, ma a hivatalos Facebook oldalán osztotta meg gondolatait a kínai államfő hazánkba érkezéséről, illetve arról, hogy vajon milyen kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatnak örvendhet majd a látogatás után kicsiny hazánk.

„Xi Jinping, a kínai elnök ma Franciaországba érkezik. Innen majd hazánkba és Szerbiába látogat. Az európai körútjának geopolitikai jelentősége van, és nem független attól, hogy Macron elnök nemrég egy beszédében arról beszélt, hogy Európának Kína és az Egyesült Államok között kiegyensúlyozó hatalomnak kell lennie.

Értelemszerűen fontos, hogy Európa és Kína között kiépüljön egy kölcsönös előnyökön alapuló erős gazdasági és kereskedelmi kapcsolat, szinte minden európai ország törekszik Kínával a jó gazdasági viszonyra.

Mégis fontos részlet az, hogy kölcsönös előnyökön alapuljon ez a kapcsolat, azok az akkumulátor és egyéb kínai ipari létesítmények, amelyek adókedvezményeket kapnak, szennyezik a környezetet, elhasználják a vizet, és nem adnak magyar dolgozóknak tisztességes béreket nem számítanak kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatnak. A kínai befektetők előnye itt látszik, a magyarok előnye kevésbé.

Továbbá csak remélni tudjuk, hogy valaki, valamikor, még a várható bejelentés előtt elmagyarázza, hogy miért olyan reptéri vasút projektet kapnak meg a kínaiak, amik nem a meglévő vasútvonalak fejlesztésével teremtene összeköttetést a reptérre, hanem a létező tervekhez képest úgy köti össze a belvárost a reptérrel, hogy városainkból, így Győr vagy Szolnok és a reptér között nem lesz érdemi vasúti összekötés.

Önmagában nem a kínai elnök látogatásának a ténye a problémás, a várható tartalma az. Már csak reménykedni tudunk, hogy a kölcsön előnyös gazdasági kapcsolat az is lesz, számunka is előnyös.” – írja közösségi oldalán Ungár Péter.

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök. Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.    

Az elnök május 10-ig tartó budapesti programja során tárgyalást folytat a magyar miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről.    

A látogatás célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése újabb területekre – írta közleményében a miniszterelnök sajtófőnöke. – olvasható az mti.hu oldalán.

Felröppent a hír még a látogatás hivatalos bejelentése előtt, hogy a kínai elnök Pécsre is ellátogat. „A sajtóban Pécs kapcsán megjelent álhírekről. A Kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség is elkötelezett Baranya vármegye fejlesztése mellett. Ezzel kapcsolatban a Kormány számos döntést meghozott az elmúlt hónapokban. A híresztelésekkel ellentétben azonban semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán. Egyelőre nem tudunk beszámolni semmilyen Pécs melletti beruházásról. Amennyiben ebben változás lesz, azt haladéktalanul a nyilvánosság elé fogjuk tárni.”írja közösségi oldalán Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési ügynökség vezérigazgatója, kormánybiztos a látogatás kapcsán.