Július 8-án kerül sor a párizsi olimpián szereplő magyar sportolók ünnepélyes eskütételére – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában szerda délelőtt.

„Július 8-án lesz a Müpában az olimpiai eskü. Remélhetőleg nagyon szép, ünnepélyes keretek között”

– fogalmazott a MOB első embere. Arról is beszélt, hogy az olimpiai falu július 12-én nyit majd ki Párizsban és a MOB munkatársai már akkor kiutaznak, hogy előkészítsék a szállást és a csapatirodát.

Gyulay elmondása szerint a sportolók utazási tervei még nincsenek meg, a MOB ugyanakkor már erről is egyeztet a sportági szövetségekkel. Ezeken a megbeszéléseken mérik fel, hogy ki, mikor szeretne megérkezni a játékok helyszínére. Gyulay elmondta, hogy a Wizz Air légitársasággal kötött megállapodás révén nagyon rugalmasan tudják kezelni az igényeket, így nem lesz gond a versenyzők utaztatásával.

A MOB első embere a beszélgetés során a városi sportágak olimpiai selejtezősorozatáról is beszélt. Ennek utolsó állomása Budapesten, a Ludovika Campuson lesz június 20-23. között. Az újonnan életre hívott sorozatban négy sportág, a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai harcolnak a párizsi ötkarikás indulási jogokért.

A budapesti versenyek előkészületei a MOB-elnök elmondása szerint jól haladnak, a viadal fényét pedig emelni fogja, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is a magyar fővárosba látogat. Az esemény zárónapja, június 23. egyébként az Olimpia Napjára, a NOB 130. születésnapjára esik.

A párizsi olimpia megnyitóját július 26-án rendezik, de a versenyek már két nappal korábban elkezdődnek.