A Pécsi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy pécsi nő ellen, aki panellakásában 26 macskát tartott brutális körülmények között – írja honlapján az ügyészség.

A vádirat szerint a nő egy pécsi, kertvárosi önkormányzati lakásban lakott, ahol 26 macskát tartott. A vádlott a lakásban embertelen körülmények között élt, emellett nem biztosította a macskák tartásához megfelelő körülményeket. A macskaürüléket nem takarította fel, nem gondoskodott arról, hogy a macskák ételhez jussanak, nem biztosított számukra elégséges mennyiségű táplálékot.

Mivel a macskákat bezárva tartotta, az állatok maguktól sem tudtak élelmet szerezni, ezért az állatok kórosan lesoványodtak. A nő által tartott macskák folyamatosan különböző kórokozók, baktériumok fertőzéseinek voltak kitéve.

Mivel a nő évek óta nem fizetett lakbért, a közüzemi szolgáltatások sem voltak a lakásban, ezért 2023 májusában elrendelték a lakás kiürítést, amikor a vádlott által tartott 26 macskát elszállították.

A macskák közül 11 az elszállítást követően – a vádlott által indokolatlanul alkalmazott bánásmód következtében legyengült immunrendszerük miatt – elpusztult.

Az ügyészség a nőt állatkínzás bűntettével vádolja.