Együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetem Közép-Európa egyik leghíresebb gyógyfürdőjével, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt-vel. – olvasható a Pécsi Tudományegyetem online magazinjában.

A két intézmény számos területen szeretne kapcsolódni egymáshoz. Az egyik ilyen terület az egészségtudományi képzés területe, a gyógyfürdő szakmai gyakorlóhelyet biztosít az egyetemi hallgatók számára. 

Az együttműködés további potenciális területe a  kutatás-fejlesztés és az innováció, amelynek keretében akár új, az iparjogvédelem területét is érintő kollaborációk életre hívása is célkitűzéseik között szerepel.

Emellett a két szervezet hazai és nemzetközi projektek és pályázatok közös megvalósításában is gondolkodik.

További jó hír, hogy az együttműködés keretében a gyógyfürdő mostantól az egyetemi dolgozók számára 10 százalék  kedvezményt biztosít a belépőjegyek árából.

1823-ban a jelenlegi fürdő területének lecsapolása közben fedezték fel a Harkányi Gyógyvizet. A vizenyős – lápos terület helyén a Batthyány család a következő évben megépítette az első fürdőházakat és indult az első fürdőszezon Harkányfürdőn. A fürdőhely komoly fejlesztését sokáig akadályozta a tulajdonosok gazdálkodásának alacsony nívója, vagy a bérlők koncepció hiánya, majd pedig a délvidéki rossz politikai és gazdasági helyzet.

1949 január végén a „Harkány Gyógyfürdő Bérleti Részvénytársaságot” állami kezelésbe vették. Az államosítás után a fürdőt a Mecsekvidéki Gyógyfürdő- és Szállodaipari Vállat kezelte.

1954-ben már önálló vállalatként működik „Harkányfürdő Vállalat” néven a községi tanács kezelésében. 1956-tól a fürdő a Baranya Megyei Tanács fennhatósága alá kerül és Baranya Megyei Fürdővállalat néven működik, más baranyai fürdőkkel együtt (Siklós, Szigetvár).
Az évekig állami tulajdonú, de megyei fennhatóság alá tartozó fürdő, 2006-ban került Harkány város kezébe. Komoly fejlődést az 1960-70-80-as évek hoztak, amikor Harkányfürdő az ország egyik legjelentősebb és leglátogatottabb fürdőjévé vált. A sok folyamatos – magas színvonalú fejlesztés az 1990 évben csúcs vendégszámot eredményezet, közel 2 millióan látogatták a fürdőt. A 1990-ben kialakult politikai helyzet déli szomszédunknál a háború és a szocialista szektor szétesése, ezt a fejlődést megakasztotta, látogatóink száma egyik évről a másikra több mint 50 %-val esett vissza.

2003-ban egy sikeres Széchenyi Terv pályázatnak köszönhetően megújult a gyógyfürdőnk, és megépült a gyógyfürdő épületének II. emeletén Látványfürdőnk. 2004-ben megújult a fürdő déli bejáratának épületegyüttese, amely a valamikori főbejárata volt fürdőnknek. Következő nagyobb fejlesztések a strandfürdő területén voltak, ahol 2015. tavaszán új burkolatot kapott az V. – VI. sz. medencénk, és felújítottuk a két pályával rendelkező csúszdánkat. Még ebben az évben teljes felújításon esett át a gyógyfürdőnk II. sz. medencéjének teljes tetőszerkezete.

2016 tavaszán a csúszdánkat további 5 pályával bővítettük, családi, UFO, hullám, kamikázé, és szerpentin csúszdával. – olvasható a Harkányi Gyógyfürdőről a harkanyfurdo.hu oldalon.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss és aktuális baranyai híreket, információkat.