A Kárpát-medencében, így Mohácson is a 18. században alakult ki annak a cseh szentnek tisztelete, aki a gyónási titkot megőrizve vált vértanúvá, és a Moldva folyóban szenvedett kegyetlen halált.

Nepomuk városából származó Szent János a vízen járók védőszentje lett, de a hajómalmosok is nagy tisztelettel övezték.

A 19. századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok május 16-án tartották látványos ünnepélyüket, mely az egész környékről nagyszámú nézősereget vonzott. Az idők során feledésbe merült ez a hangulatos dunai felvonulás, azonban a mohácsi művelődési központ jóvoltából 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Ennek köszönhetően minden esztendőben népünnepélyek és kulturális programok várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket.

Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokác-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az úgynevezett „Jánoskákat”. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők.

Az ünnepi, fesztiválos hangulat mellett ez a nap a főhajtásé is azok előtt, akik a Dunában lelték halálukat. Ha a révállomás betonrámpáján haladva a déli irányba tekintünk, ott találjuk az árvízvédelmi partfal oldalában a Duna áldozatainak emlékére emelt bronztáblát. „Gyakran a csendes víz mélyebb, s rejt több veszedelmet” – olvashatjuk a táblán, mely egy hatalmas örvényt, és egy apró papírcsónakot fut körbe. Az idézet latin eredetije ugyancsak olvasható a táblán: „QVO MINVS EST MVRMVR PLERUMQVE ALTIOR VNDA”. Ennél a táblánál elhelyezett, illetve a kompról a vízbe dobott koszorúval emlékeznek minden évben a vízbe veszett emberekről.

2024. május 18-án, szombaton kulturális programokkal, kézműves vásárral várták a látogatókat a Millenniumi szobor előtti téren és a Szabadság utcában. A csónakosok sötétedés után fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajókkal a Duna város menti szakaszán végigereszkedtek, közben vízre bocsátották az apró fényű úszógyertyákat is.

Csak néhány program az idei mohácsi Nepomuki Szent János ünnepből: 52. Schneider Lajos Népzenei Találkozó a Mohácsi Kossuth Teátrumban, kézműves vásár a Szabadság utcában, gasztroutca a Szabadság utcában, céhzászlós felvonulás a Polgármesteri Hivatal, Liturgia a Nepomuki Szent János szobornál a Szent Mihály téren, majd koszorúzás a révlejáróban, sétakompozás a Mohácsi Fúvószenekar közreműködésével, kulturális és zenei programok az Erzsébet téri szabadtéri színpadon, csónakosok megáldása a Duna-parton a Szent János Hotel, Jánoskázók indulása a Sokacrévből, tűzijáték a Dunán, NOX koncert a Széchenyi téren,  utcabál

Erzsébet téri szabadtéri színpadon: The Hegees koncertje, Sky Dance Group Bóly műsora, Mezey Diána musical koncertje, Zora Táncegyüttes műsora, Mohácsi Fúvószenekar koncertje

Forrás: mohacstdm.hu, mohacs.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.