A jelölt elmeállapotára hivatkozó kérelmet a Kúria azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította, így Novák Csaba jelöltsége mégis véglegessé vált.

Tiszabő fideszes vezetése próbálta megakadályozni, hogy a június 9-ei önkormányzati választásra nyilvántartásba vegyék Novák Csaba független polgármester-jelöltet, az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Mága Zoltán hegedűművész öccsét – tudta meg a 24.hu.

A hírportál szerint Novák Csaba nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottság ugyanis annak ellenére utasította el, hogy a jelölt már leadta az induláshoz szükséges negyven érvényes ajánlást. A választási bizottság az elutasításkor arra hivatkozott, hogy egy névtelen levél érkezett a testülethez, melyhez több orvosi igazolást is mellékeltek, és amelyben „súlyos állítások” szerepeltek.

A választási jelölt Novák Csaba – akit a névváltoztatása előtt Mága Csabának hívtak – a vele történtek után a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett, amely aztán az esetben neki adott igazat, és jelöltként nyilvántartásba vette. A határozat kitért arra, hogy Novák Csaba a benyújtott igazolások alapján a jelöltséghez szükséges feltételek teljesítése, márpedig ennek esetén a választási bizottságnak nincs lehetősége egyéb körülmények értékelésére, ezért a jelöltet nyilvántartásba kell venni.

Ez nem volt elég, mert a község fideszes polgármestere, Bruna László kezdeményezett felülvizsgálati eljárást a Kúria előtt, amiben Novák nyilvántartásba vételének visszautasítását kérelmezte. A kormánypárti polgármester a jelölt elutasítási kérelmét szintén a polgármesterjelölt egészségi állapotával indokolta, a Kúria előtt úgy érvelt, hogy:

„az érintett mentális egészségügyi állapota a belátási képességének dokumentált korlátozottsága miatt nem teszi lehetővé, hogy nyilvántartásba vegyék.”

Novák Csaba március 27-én a Facebook-oldalán is közzé tette, hogy indul Tiszabőn független polgármester jelöltként a 2024. június 9-én tartandó helyi önkormányzati választáson.

„Örömmel értesítelek benneteket, hogy a megszámlálhatatlan megkeresés hatására elindulok Tiszabőn független polgármester jelöltként a 2024. június 9-én tartandó helyi önkormányzati választáson.”

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, aktuális híreket, információkat Baranyán túlról is.