Hangfelvétel. Leleplezés. Titok. – írja Ungár Péter, az LMP-Magyarország Zöld Pártja frakcióvezetője és társelnöke ma reggeli Facebook oldalán közzétett bejegyzésében.

Ezek a szavak lengték körbe Karácsony Gergely tegnapi interjúját a Telexen. Azt mondta, hogy hangfelvétele van arról, hogy fideszes közvélemény-kutatók kérdeznek Szentkirályi visszalépéséről, amit amúgy ő maga nem tart valószínű eseménynek. – emlékeztet az interjúban elhangzottakra Ungár.

Majd a másnapi Népszavában kijön: a Pulai András-féle Publicus mérte ezt, aki büszkén számol be az eredményekről. Tehát minden bizonnyal ilyen kutatást a Karácsony Gergelyt támogató pártok rendeltek. Hangfelvétel, leleplezés és titkos ármány helyett ennyi az igazság: rendelt a DK-MSZP egy kutatást, amit letagadott, majd a főpolgármester ezt a Fideszre kente. – írja Ungár Péter.

Amúgy, ha már itt tartunk, van egy apróság, amit mindenkinek be kéne tartania: ha egy párt vagy jelölt közzétesz közvélemény-kutatásokat, akkor tegye közzé a megrendelő nevét. Ez azért fontos, mert így az olvasó pontosan tudja, milyen beszédhelyzetből, milyen anyagi érdekek mellett közli az intézmény az adatokat, amiket közöl. A közvélemény-kutatás a politika egyik fontos eszköze. Ezzel semmi baj nincs, de nem árt őszintének lenni. – olvasható a politikus bejegyzésében.

Az LMP például, amikor publikálta a Pulzus kutatását az ATV-vel együttműködésben vállalta, hogy a kutatást finanszírozta. Úgy látszik, csak mi voltunk olyan balgák, hogy őszintén leírtuk, hogy a kutatást mi rendeltük meg. – írja Ungár Péter.

A mai nap ugyanis Pulai András nevével fémjelzett Publicus Intézet Karácsony Gergelynek kedvező kutatást publikált úgy, hogy nem írta oda, hogy azt a DK-MSZP megbízásából tette. Ez sok minden, de nem visz közelebb a Dobrev Klára által hőn szeretett európai értékekhez. – mutat rá Ungár.

Nemrég pedig a Momentumnak és a Városházának dolgozó 21 Kutatóközpont publikált szintén egy Karácsony Gergelynek kedvező mérést. Itt sem a Városháza, sem a Momentum nem jelent meg, mint finanszírozó, „a válaszd a Momentumot, válaszd Európát” helyett valószínűleg a válaszd az átláthatatlanságot, válaszd a manipulációt marad szlogenként. Sok kutatás lesz még a következő szűk három hétben. Végeredmény egy lesz. Egy dologra kérem az ellenzéki kollégákat: tartsák be az átláthatóságot, ha már mástól elvárják. – olvasható Ungár Péter bejegyzésében.

A bahir.hu oldalán folyamatosan találhat friss, aktuális közéleti híreket, információkat Baranya vármegyén túlról is.