A Pécsi Ítélőtábla egy hónapja helyezte hatályon kívül a pécsi buszper elsőfokú döntését, amelyben a Kaposvári Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a 650 millió forintos csalás vádlottjait. A bíróság teljesen megalapozatlannak találta az elsőfokú ítéletet, mivel a törvényszék elmulasztotta feltárni a buszvásárlás fontos mozzanatait.

PécsMa információi szerint a harmadrendű vádlott 52,5 millió forintot utalt át Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő németországi cégének számlájára

A Pécs helyijáratú tömegközlekedését biztosító Tüke Busz Zrt. 2015-ben mintegy 3,4 milliárd forintért Hollandiából vásárolt autóbuszflottával újította meg elavult járműparkját. Miután kiderült, hogy egy közvetítő cégen keresztül 660 millió forinttal drágábban vásárolta a buszokat, mint amennyiért a Volvo hollandiai cége árulta, eljárás indult. A buszvásárlás kapcsán már korábban is felmerült a fideszes politikusok esetleges befolyása. A bűnösségét elismerő P. Endre vádlott például a régió egyik legerősebb politikusával, Bánki Erikkel állt üzleti kapcsolatban.

A táblabíróság nyomozati adatokat összegző ítéletében már megemlíti, hogy a Bánki által 91 százalékban tulajdonolt németországi cég pénzt kapott a perben a bűnösségét elismerő P. Endrétől. Bánkit a Népszava megkereste az 52,5 milliós átutalás kapcsán, aki SMS-ben válaszolt:

„Nekem biztosan nem utalt egyetlen fillért sem! Aki ezzel ellentétes dolgot állít, az hazudik.”

Emlékezetes, hogy az eljárási hibák súlyossága miatt a Pécsi Ítélőtábla úgy döntött, a megismételt elsőfokú eljárás már nem folyhat Kaposváron, ezért a Szekszárdi Törvényszék tárgyalja majd újra az ügyet.

Forrás: 24.hu