A vasárnapi választás az egyik legkiélezettebb és legérdekesebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta.

A vasárnapi választás az egyik legkiélezettebb és legérdekesebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

Vitézy Dávid kezdeményezte a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását – jelentette be a politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, aki a voksoláson a második legtöbb szavazatott szerezte meg, azért kezdeményezi az újraszámlálást, mert véleménye szerint rendszerszintű hiba történt. Mint mondta, erre utal, hogy rekordszámú, 24 592 darab érvénytelen szavazat született és 20 kerület több mint 200 szavazóköréből érkeztek jelzések az érvénytelen szavazatok kapcsán.

Karácsony Gergely csütörtökön délután a NVI székhelye elé hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön délután a Nemzeti Választási Iroda székhelye elé hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót. A helyszínen ott volt Szabó Tímea, Szabó Rebeka és Barabás Richárd, valamint Tordai Bence is. Karácsony Gergely azzal kezdte, azért jöttek ide, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Úgy látja, egyre kevesebb a remény arra, hogy megnyugtató lesz a budapestieknek a végeredmény, a Fidesz a megtévesztésre alapozott Szentkirályi Alexandra visszalépésével. Ez nem csak erkölcsi vagy politikai kérdés, hanem kihívás a választási szerveknek, nem volt egységes a választási igazgatás, ez sok bizalomvesztéssel jár. Karácsony Gergely szerint azok a bizonyítékok, amelyeket Vitézy Dávidék benyújtottak, nem indokolják az újraszámlálást. Ezek valójában fideszes delegáltak egyen nyilatkozatai. Ez viszont kinyitott egy ajtót, amelyen zúdulnak be a kételyek az újraszámlálás tisztaságát illetően. Azt súlyos hibának tartja, hogy felbontatják az urnákat és csak az érvénytelen szavazatokat küldetik ide. A felnyitásnál nem kötelező, csak ajánlott volt a delegáltak jelenléte. Azt hallják a választókerületekből, hogy a kötegelés sem valósult meg, így nem a törvényes rendnek megfelelően választották ki az érvénytelen szavazatokat, és ki tudja mi történik azokkal, mire az NVI-be érnek. – írta meg az index.