Mekk Eleket ábrázoló, sorszámozott alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta

A Mesehősök bélyegsorozat részeként Mekk Eleket ábrázoló, sorszámozott alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) együttműködésben.

    Mint a csütörtöki budapesti bélyegblokk-kibocsátó ünnepségen elhangzott, a Magyar Posta és az MTVA több évre visszanyúló együttműködésének eredményeként már a hatodik alkalmi bélyegblokk jelenik meg a Mesehősök sorozatban. A Süsü, a sárkány; a Frakk, a macskák réme; a Kukori és Kotkoda; a Mazsola és Tádé; valamint a TV Maci figurái után Mekk Elek, az ezermester figurája tűnik fel a bélyegblokkon.
   Az MTVA vezérigazgatója az eseményen kiemelte: a tervek szerint az MTVA és a Magyar Posta együttműködése a Mesehősök bélyegsorozat bővítésére a továbbiakban is folytatódni fog.
    Az ötvenedik születésnapját ünneplő Mekk Elek bábfilmsorozat sikeréhez hozzájárult Romhányi József zseniális rímhasználata, valamint a Ránki György zeneszerző által alkotott dallamvilág is.

A bábműfaj egy olyan műfaj, amelynek nem lenne szabad elvesznie és kihalnia


    A bábműfaj egy olyan műfaj, amelynek nem lenne szabad elvesznie és kihalnia. Ezt hangsúlyozta Papp Dániel, majd reményének adott hangot, hogy a jövőben is fognak készülni a fiatalabb korosztályok számára oktató-nevelő célú bábfilmsorozatok.
    A 13 részes bábfilmsorozat generációkon átívelő hatása nem csak a kedves figurákban, a humánus történetekben rejlik, hanem a mélyebb üzenetekben is. Ezt Hegmanné Nemes Sára mondta , a Magyar Posta Zrt. alelnöke.
    A mese történései arra is felhívják a figyelmünket, hogy ha nem leljük örömünket egy szakmában, vagy nem érezzük magunkat abban tehetségesnek, akkor bátran érdemes új szerepkört kipróbálnunk.
    Hegmanné Nemes Sára kiemelte Romhányi József azon érdemét, hogy a bábfilmsorozatnak köszönhetően sokan megismerhették hazánkban az eszperente nyelvi játékot.
    Mekk Elek, a magát ezermesternek kikiáltó kecske története Romhányi József tollából született 1973-ban és 1974-75 között volt először képernyőn. Az egyes epizódokból sorra kiderül, hogy a mesehős valójában egyáltalán nem ért a házát díszítő cégérekhez tartozó különféle mesterségekhez. De a szakmai hiányosságait megmosolyogtató kreativitásával igyekszik pótolni. A sorozat utolsó részében végül megmutatkozik hozzáértése, így a szabóságot jelképező cégért megtarthatja.
    A Pannónia Filmstúdió által készített Mekk Elek, az ezermester című bábfilmsorozatot Imre István rendezte. Dramaturgja Bálint Ágnes, figura- és díszlettervezője Koós Iván volt.
    A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült negyvenezer példányban. Az alkalmi bélyegblokk három címletén Mekk Elek figurája jelenik meg. Utalva a mese minden epizódjában megjelenő hármas egységre: a főhős okoskodására, az ügyetlen megvalósítási kísérletre és a menekülésre.
    Az újdonság csütörtökön kerül forgalomba. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, a kijelölt postahelyeken és a www.posta.hu weboldalon.
    A bélyeg további különlegessége a sorozat eddig megjelent darabjaira, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldalra vezető QR-kód.
    A máig népszerű bábfilmsorozatot rendszeresen műsorra tűzi a közmédia erőszak- és reklámmentes M2 gyerekcsatornája. Ezt írták az eseményre kiadott közleményben.

forrás: mti