-Tíz vádlottal szemben emelt vádat különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás, költségvetési csalás és sikkasztás miatt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség.

    A vád szerint két újszászi férfi 2018-ban állapodott meg egy budapesti székhelyű, rakodási tevékenységet végző gazdasági társaság ügyvezetőjével. A cég nagyszámú munkavállalót igénylő tevékenységéhez úgy biztosítják a munkaerőt, hogy az általuk irányított gazdasági társaságokon keresztül ténylegesen munkaerőt kölcsönöztek, amit azonban vállalkozási szerződésnek álcáztak.
     A megrendelő cég a munkaerőkölcsönzésre vonatkozó adózási szabályokat kijátszva nem vallotta és nem fizette be az áfát. Hanem a fiktív vállalkozói szerződés alapján kiállított számlák áfa tartalmával a fizetendő adóját csökkentette. Az áfát a munkaerőt kölcsönző gazdasági társaságok sem fizették meg. Ők stróman cégek által kiállított további valótlan számlákkal csökkentették az áfájukat. A két férfi 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben összesen 84 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Amely részben önkéntes megtérítés, részben lefoglalás útján teljes egészében megtérült.
    A munkaerőt kölcsönző céget irányító újszászi férfi a saját cégét is megrövidítette, ugyanis a megrendelőtől származó bevételből 126 millió forintot elsikkasztott, ebből fizette ki – az ügyben szintén vádlottként szereplő – valótlan számlákat kiállító személyeket és a cselekményhez segítséget nyújtó könyvelőt – szerepel a közleményben. A férfi ezután több mint 52 millió forintot juttatott az üzletet szerző, szintén újszászi lakos társának, akivel szemben pénzmosás miatt is vádat emelt az ügyészség – írták.
    Az ügyészség a vádiratában a bűncselekményt kitervelő két férfivel szemben börtönbüntetés kiszabására, pénzbüntetésre, közügyek gyakorlásától eltiltásra, vagyonelkobzásra és gazdasági társaság vezetésétől történő eltiltásra tett indítványt. Az ügyben a Szolnoki Törvényszék fog dönteni – olvasható a közleményben.

Tovább fontos hírek itt!

forrás: mti