Ötvennél is több program várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján Pécsen

Több mint egy tucat helyszínen és ötvennél is több program várja az érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján Pécsen. Ezt közölte a Janus Pannonius Múzeum (JPM) és a Pannon Filharmonikusok zenekar az MTI-vel.

 A baranyai közgyűjtemény tájékoztatása szerint a Martyn-Lantos Múzeumban izgalmas projekt mutatkozik be. A LaMu, azaz Lantos és muzsika, amely a zene és a szabad alkotás kapcsolatát értelmezi újra. A résztvevők elektronikus zenei kompozíciókat hozhatnak létre Lantos Ferenc képei által inspirálódva, majd a zenét visszafordíthatják újra vizuális formába.
    A Csontváry Múzeumban több tárlatvezetéssel várják a látogatókat. Aknai Tamás művészettörténész a szakmai részletekben segít elmerülni. Míg Széll Horváth Lajos színművész és Kovács Péter zongoraművész szubjektív módon segíti közelebb az érdeklődőket a mester műveihez.
    A Modern Magyar Képtár tárlatvezetései az alföldi iskola, a Bauhaus és az időszaki kiállítások köré csoportosulnak. Míg Kismányoky Károly munkásságát animációs filmjeinek vetítése és egy beszélgetés hozza közelebb az érdeklődőkhöz.
    A belvárosi Zsolnay Múzeumban új időszakos kiállítás nyílik, mely a Zsolnay gyár egyiptizáló alkotásait mutatja be. A JPM gyűjteményében őrzött több mint ötven, ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy. Valamint a hozzájuk tartozó tervlapok egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést. Amely Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, és amelynek végeredményeként a pécsi Zsolnay gyár Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett. A tárlathoz illő zenei hangulatot pedig Pavlovits Dávid gitárművész Egyiptomi fantáziák című koncertje teremti meg a JPM Zsolnay Múzeum udvarában.

 A legtöbb családi programnak az egymással szomszédos Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum ad otthont


    A Széchenyi téren található Janus Pannonius Múzeum Látogatóközpontban foglalkozások, ételkóstolások keretében az ókori olimpiai játékokat idézik meg. A megújult római kori kőtárban Szabó Ernő kurátori tárlatvezetése nyitja ki a kőbe zárt történelemkönyvet. De egy török kori vásár életébe is belecsöppenhetnek az érdeklődők, ahol a korhű viseletmásolatok fel is próbálhatók.
    A legtöbb családi programnak az egymással szomszédos Néprajzi Múzeum és a Természettudományi Múzeum ad otthont.
    A rendezvényeken a szerelem ősi rejtélyei, a régmúlt idők misztikus hagyományai és a népi mesterségek köszönnek vissza. A jelentkezők akár a gyógynövények erejével és a bájitalok főzésének ősi misztériumával is megismerkedhetnek.
    A legkisebbeket gyermekjátszóba és a mesék birodalmába várják. A nagyobbak és a szülők sok más mellett kipróbálhatják a mézeskalács-díszítést, a bürökduda készítést, a kézimalmos gabonaőrlést, nemezelést, bútorfestést, szövés-fonást. Bajkó Bence bácskai népviselet-bemutatót tart, az estét népzene színesíti, de lesz borkóstolóval egybekötött ételkóstoló is. A nap betegségűző almasütéssel és a Szent Iván-éji tűzugrás ősi hagyományával zárul.
    Idén a Pannon Filharmonikusok is rendezvényt tart a Múzeumok éjszakáján. Kövér András slammer és idegenvezető, a zenekar Flört sorozatának házigazdája és Szilágyi Zsuzsanna idegenvezető zenés sétával készül.
    A pécsi hangversenytermet magában foglaló Kodály Központtal szomszédos Balokány-liget szabadtéri színpadán Kesselyák Gergellyel és Horváth Zsolttal az esten hallható Kesselyák-darabról. A komponálásról és a következő évadban bemutatandó zeneművekről és alkotókról szóló beszélgetésre várják a közönséget. A beszélgetést a PFZ rézfúvós kvintettjének kamarazenéje fűszerezi.
    A beszélgetés után a Kodály Központ kamaratermében Dékány Zsolt fotóművésznek, a zenekar hivatalos fotográfusának éjszakai, a természetben és a városi terekben készült alkotásai láthatók Mendelssohn Szentivánéji álom című művének zenei kíséretében. A muzsikusok is várják a közönséget a Kodály Központ több olyan pontján, ahova ritkán jut el a közönség. A játékosok ízelítőt kapnak a hangszerek jellegzetességeiből, a muzsikusi pálya érdekességeiből és a szólamok egyedi kihívásaiból. Az estet a Pannon Filharmonikusok koncertje zárja.
    A múzeumi program a www.jpm.hu, míg a zenei programokról a www.pfz.hu oldalon olvasható bővebb tájékoztatás.

Korábban megírtuk, hogy a 2024-es évben a megváltott belépőjegyekkel a Janus Pannonius Múzeum összes a Múzeumok Éjszakája programban résztvevő kiállítóhelye és az ott kínált programja látogathatókat Pécsen.

forrás: mti