A magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

A Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert szombaton a nyíltvízi úszók váltóversenyében a belgrádi vizes Európa-bajnokságon.

    Ebben a versenyben nagy világversenyen első alkalommal diadalmaskodott a magyar csapat.
    A válogatott így négy dobogós helyezéssel zárta a szakág küzdelmeit. Korábban Betlehem Dávid 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren bronzérmet nyert, míg Fábián Bettina 5 kilométeren lett harmadik.
    A magyarok a szám favoritjaként ugrottak vízbe, hiszen az Eb-n eddig Betlehem 5 kilométeren arany-, 10 kilométeren pedig bronzérmet nyert. Fábián a rövidebb távon lett harmadik, Rasovszky pedig az olimpiai táv aktuális világbajnoka.
    Gellért Gábor szövetségi kapitány szokás szerint a két lány, két fiú összeállítást választotta. És a korábbi világversenyekkel ellentétben ezúttal nem kellett izgulnia. A harmadikként úszó Betlehem ugyanis tönkreverte a mezőnyt, és majd 20 másodperces előnnyel váltott Rasovszkyval. Akinek nagyjából csak annyi volt a feladata, hogy „ne tévedjen” el és behúzza a diadalt. Az olimpiai ezüstérmes természetesen magabiztosan hozta ezt, megszerezve ezzel a sporttörténeti sikert.
    „Azt hiszem, másodikként adtam át a váltót, és teljesen jó volt, bár eléggé fájt már az úszás az előző napok 15 kilométere után”. Ezt nyilatkozta az M4 Sport+ csatornán Szimcsák Míra, a staféta első embere.
    „Nagyon értékes ez az aranyérem. Évek óta rajta vagyunk a dobogón Eb-n, vb-n, de a tetejére még nem értünk fel. Végre eljött ez a nap is” – mondta Fábián Bettina.
    „Örültem, hogy a párom adta át a váltót, így kicsit családias is volt az egész. Viszonylag könnyen utolértem a többieket, és előnyt tudtam szerezni. Ez a váltó tartozott már annyival Kristófnak, és ő is nekünk, hogy behozza aranyra. Jó, hogy így tudtunk nyerni, és remélem, folytatjuk tovább is még évekig” – vélekedett Betlehem Dávid.
    „Örülök, hogy végre nyert ez a csapat. Igazából az enyém a legkevesebb érdem. Mert a többiek döntötték el, nekem már csak be kellett úszni, én már csak elrontani tudtam volna” – szögezte le Rasovszky Kristóf.

    Eredmények,
    nyíltvízi úszás, csapatverseny, 4×1500 m, Európa-bajnok:
    ——————————————————–
   MAGYARORSZÁG (SZIMCSÁK MIRA, FÁBIÁN BETTINA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 1:06:07.7 óra
2. Olaszország 1:06:28.6
3. Franciaország 1:06:51.7