Itt van a nyár, egyre nagyobb lesz a forróság és bizony ilyenkor hűsítő ételekre vágyunk. Kevésbé esik jól egy forró húsleves, vagy töltött káposzta, inkább egy jól behűtött gyümölcsleves. Most van a szezonja a tipikus nyári ételeknek, ez azonban nem jelenti azt, hogy télen nem lehet elkészíteni őket. De mégis a jó idő kell például bográcsban, vagy grillen készült ételekhez. Ilyenkor szívesen főznek a szabadban a családok, baráti társaságok. Manapság óriási választék van a különféle grillezhető húskészítményekből, sajtokból. aki nem akar bíbelődni vele az szinte bármelyik élelmiszerüzletben talál, akár előre bepácolt húsokat, vagy kolbászokat.

Azonban aki mégse akar a szabadban ételt készíteni, az jó előre megfőzheti a kedvenc gyümölcseiből készülő levest. A gyümölcslevesnek számos elkészítési módját lehet megtalálni az interneten. ezek között olyan is akad, melyet főzni sem kell. És ma már tudjuk, hogy ezek a levesek lehűtve a legfinomabbak. Régen, még a nyolcvanak években gyakran került a menzákon tálalásra forró verzió is, melyet azonban sokan nem szerettek. A különféle idénygyümölcsök felhasználásával készíthető, tejszínnel, tejföllel, vagy tejmentesen is. Olvasóinknak is biztosan van bevált receptje, melynek alapján elkészítik ezt a levest.

Korábban is írtunk arról, hogy ilyenkor nyáron fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Ajánlott 2-3 liter víz, vagy ásványvíz elfogyasztása. De nem csak a megfelelő mennyiségű ital, hanem a jó minőségű, könnyű táplálék fogyasztása is rendkívül fontos. Sokan ilyenkor előnyben részesítik a különböző hidegen fogyasztható leveseket, salátákat.

Kímélő ételek közé soroljuk a könnyű nyári salátákat, melyeknek ilyenkor rendkívül sok alapanyagot találhatunk a piacokon. Rengeteg fajta paradicsomot, paprikát, uborkát, káposztát, fejes salátát, különböző hagyma féléket használhatunk alapanyagnak. A grill ételek mellé is kiváló köretek lehetnek. Sajttal, csirkemellel, tésztával, bulgurral kiegészítve főételként is fogyaszthatóak.