Ötvenezer forintos bírságot szabott ki a Helyi Választási Bizottság (HVB) Pécsen, mivel újabb jogsértést állapított meg, mert az önkormányzati választás napján az egyik fideszes jelölt többször is a szavazóhelyiségekben tartózkodott. A döntés még nem jogerős. – írja tegnapi cikkében a Telex.

A 2024-es helyi önkormányzati választásokat követően a csütörtök délutáni határidőig mindössze egy panasz érkezett a pécsi HVB-hez, a panaszról péntek délutáni ülésükön döntöttek.

A pécsi Helyi Választási Bizottsághoz eljuttatott beadványban három jogsértést vélelmezett az MSZP:

  • a fideszes jelölt az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére többször, jól dokumentált módon a 9-es választókerületbe tartozó szavazóhelyiségekben járt;
  • egy idősotthonban 23 szavazatot ápolók segítségével adtak le;
  • egy facebookos bejegyzés szerint egy szavazó édesanyját kereste meg a fideszes jelölt a mozgósítás érdekében.

A Helyi Választási Bizottság a dokumentáció és a határozati javaslat áttekintése, majd az ezt követő rövid vita után döntöttek a bizottságban a jogsértés lehetséges hatásairól, mértékéről.

A Helyi Választási Bizottság a beadványban leírtaknak csak az első pontjával tudtak foglalkozni érdemben, ugyanis a leírtak alapján egyértelműen dokumentált tény, hogy a 9-es választókerületben induló fideszes Barkóczi Csaba többször is szavazóhelyiségekben járt.

Tevékenységével pedig tiltott kampánytevékenységet folytatott, ugyanis – ahogy a joggyakorlat fogalmaz – jelenlétével élő választási plakátként viselkedett.

A Helyi Választási Bizottság azt is megfogalmazta, hogy ebben az esetben a pécsi szavazóköri delegáltak is hibáztak, mivel az esetet jegyzőkönyvezniük kellett volna és már az első alkalommal el kellett volna küldeni a képviselőjelöltet. Végül 50 ezer forintos bírságot állapítottak meg a pécsi választókörben elkövetett tiltott kampánytevékenység kapcsán.

A Helyi Választási Bizottság döntése egyelőre nem jogerős, mivel az ügyben érintettek magasabb szinten is felülvizsgálatot kezdeményezhetnek. Az ügyben jelenleg folyamatban van már egy fellebbezés. A szóban forgó esetről, és még három további fellebbezés tárgyában szombaton ülésezik a Területi Választási Bizottság.

A jelenlegi négy fellebbezésről annyit tudni, hogy abból kettőt a kormánypártok nyújtottak be. A telex.hu információi szerint egy választókerületben, ahol szavazategyenlőség alakult ki, a fellebbezés ellenére nagyon nagy valószínűséggel új szavazás lesz, amire várhatóan szeptember végén kerül majd sor. A pécsi önkormányzati választáson Péterffy Attila nagy fölénnyel nyerte a megyei jogú városban a polgármester-választást, az ellenzéki városvezetőnek nem lesz könnyű dolga a közgyűlésben, mivel a 2024. június 9-i, önkormányzati választáson a legtöbb pécsi képviselő a Fideszből került ki.

A bahir.hu oldalon folyamatosan nyomon követheti a közéleti híreket, eseményeket.