Baranya térségében: Vasárnap a reggeli órákban, az északi határmegyék felett lehet még erőteljesebb felhőzet, illetve szórványosan zápor. Másutt gyenge felhőzet, többségében derült égbolt, napsütéses idő lesz jellemző. Délelőtt északon is csökken, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap.
A déli országrészben helyenként elérheti a 30 fokot a maximum hőmérséklet, míg északon továbbra is 5-6 fokkal alacsonyabb értékek lesznek jellemzőek.
Délután a már országszerte túlnyomórészt napos időben az északkeleti határmegyék felett lehet határozottabb gomolyképződés, melyből kis körzeteket érintő, futó záporeső, esetleg helyi zivatargóc is kialakulhat.
Este várhatóan északkeleten is összeesnek a felhők. Éjjel országszerte csillagfényes, tiszta égbolt valószínű. gyenge marad a légmozgás.

A jellemző hőmérséklet átlaga Baranya vármegyében(oC):
vasárnap reggel 14,
vasárnap délután 27,
hétfő reggel 14 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
– Hétfőn, kedden fokozódik a meleg, egyre nagyobb területen valószínű 30 fok feletti maximum hőmérséklet. Alapvetően napos idő lesz jellemző erős UV sugárzással. Csapadék általában nem hullik.

– Szerdától – bizonytalanabbá válik az előrejelzés – egy ciklon előoldalán felélénkülő D-i szélnek köszönhetően tovább fokozódhat a kánikula. Többségében 30 fok feletti, a déli országrészben 35 fok körüli hőmérsékleti értékek is valószínűsíthetőek. Marad a sok napsütés, száraz idő. Késő délután, este elérheti az országot a ciklon hidegfrontja, mely előreláthatólag elsősorban élénk É-ira forduló szelet okoz, és csak elvétve alakul ki kis körzetet érintő zápor, zivatargóc.

– Csütörtökre frontmentes, szikrázóan napos, szélcsendes idő látszik kialakulni. Árnyalatnyit frissülhet a levegő, de összességében marad a nyári hőmérséklet.

– Még jelentős bizonytalansággal, de péntek-szombatra egy újabb mérsékelt erősségű ciklon érheti el a térséget eleinte D-i áramlással érkező forró levegővel, majd É-ira forduló széllel érkező frissüléssel. Csapadék ezúttal is alig valószínű.

További fontos hírek itt!

forrás: eumet