2024. június 29-én, szombaton a Duna- Dráva Nemzeti Park és Dráva Kapu Bemutatóközpont eseményén a nyári éjszaka titokzatos hangjaival ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével hangulatos sétát tehetnek a programra ellátogatók az éjszakai erdőben. Hozzáértő vezetéssel megismerhetik a Barcsi Borókásban élő, csak éjszaka látható-hallható állatokat. Kis szerencsével hallhatnak akár lappantyút, aranysakált, macskabaglyot, békákat.

FONTOS! A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!
Tel.: 30/377-3393, 82/461-285, E-mail: dravaszentes@ddnp.hu

Helyszín: Barcsi Borókás parkolója (6-os főút 253 km-szelvény)
Időpont: 19.00 óra.
Túra hossza: 2-3 km, időtartama: 2-3 óra.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

Információ: Dráva Kapu Bemutatóközpont
Tel.: 30/377-3393, 82/461-285, E-mail: dravaszentes@ddnp.hu

A programot a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja vezeti. Fontos az időjárásnak megfelelő túrafelszerelés megválasztása, a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés.

Az esti órákban a hőmérséklet csökken, ezért javasolják a réteges öltözködést. A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a programon kép-, illetve videofelvétel készülhet. A részvevők a programon való részvételükkel hozzájárulnak a kép-, videofelvétel készítéséhez, és annak a DDNPI weboldalaira és Facebook oldalaira történő feltöltéséhez, valamint a DDNPI kommunikációjához, marketingjéhez történő időbeli korlátozás nélküli felhasználásához. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság általános adatkezelési tájékoztatóját az alábbi linken ismerheti meg: https://ddnp.hu/adatvedelem

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Duna-Dráva Nemzeti Park a két névadó folyó mentén, közel 50.000 hektár területen húzódik. A folyókat övező tájak képét a víz munkája alakította ki. Az ártéri területeken rendkívül változatos élőhelyek találhatóak, sok védett és ritka növény- és állatfajjal. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területe a két nagy folyón kívül egész Dél-Dunántúlra kiterjed, magába foglalva öt tájvédelmi körzetet és 19 természetvédelmi területet. A védett területek nagy része egyúttal az EU ökológiai hálózata, a NATURA2000 részét képezi.

A Nemzeti Park tájegységei

Gemenc

A Duna-menti Sárköz területén található Gemenc ártéri növényvilágának meghatározó társulásai a bokorfüzesek, a puha- és keményfa ligeterdők. Állatvilágának kiemelkedő értékei a védett jégmadár, a fokozottan védett rétisas, a fekete gólya és a kerecsensólyom. Gemenc híres a kiváló gímszarvas és vaddisznó állományairól. Területét átszövik a „fokok”, melyek részben természetes, keskeny csatornák. Ezeken keresztül biztosították hajdan a belső területek elárasztását, mely az erdő és az ott élő gazdálkodók megélhetését segítette.

Béda-Karapancsa

A Béda-Karapancsa a Duna magyarországi alsó szakaszának kiemelkedő értéket képviselő élőhelyeit foglalja magába. Itt van hazánk rétisasok és fekete gólyák által egyik „legsűrűbben lakott” területe. A háborítatlan ártéri erdők mélyén zavartalanul pihennek meg a gémfélék, kis és nagy kócsagok, kanalas gémek.

Dráva

A Dráva és mellékfolyóinak árterét, valamint a holtágakat galériaerdők kísérik. A folyó halfaunája rendkívül gazdag, ritka fajok is előfordulnak. A Dráva homok- és kavicspadjainak kiemelkedő jelentőségük van, hiszen ezek a part mentén élő madarak kedvelt tartózkodási és költési helyei. A lefűzött morotvák nádasaiban népes szürkegém, bakcsó, kis kócsag telepek húzódnak meg. A dús lombú erdőkben fekete gólyák, rétisasok fészkelnek.

A természeti értékek megismerését, az érintetlen vadon élményének átélését a bemutatóközpontok és a változatos, élményt adó programok segítik a gyalogtúráktól a kenutúrákon át a barlangi kalandtúrákig.

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu, ddnp.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan nyomon követheti az aktuális híreket, eseményeket.