Az NNI az FBI segítségével fogott el egy 35 éves nagytarcsai férfit. – olvasható a rendőrség hivatalos oldalán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleményében.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya több évvel ezelőtt nyomozást rendelt el, miután jelzést kaptak az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének Jogi Attasé Hivatalán keresztül a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI), hogy egy általuk azonosított magyar állampolgár a dark web különböző piacain jelentős mennyiségben kábítószert értékesít.

Az NNI – szoros együttműködésben az FBI-jal – fejlett kiberfelderítési technikákat alkalmazva figyelni kezdte a dark web piacait, hogy azonosítsa és elfogja a bűnözőt. A beszerzett adatok alapján egyértelművé vált, hogy a férfi 2021 és 2023 között kontinenseken átívelő drogkereskedelmet folytatott a dark web több piacán. A gyanú szerint az illegális üzleti tevékenysége során 16 országban bonyolított le kábítószer-kereskedelmet. Az USA, Kanada, Szerbia, Ausztrália, Belgium, Svédország, Szaúd-Arábia, Olaszország, Anglia, Csehország, Franciaország, Németország, Ausztria, Írország, Észtország és Spanyolország területéről és területére történtek megrendelések és szállítások.

Amikor a nyomozók tavaly nyár végén kutatást tartottak a férfi nagytarcsai otthonában, lefoglaltak tőle telefonokat, számítástechnikai eszközöket és különböző adattárolókat is. Az FBI ügynökök fejlett kiberfelderítési eszközökkel támogatták a magyar kibernyomozókat. Ezek alapján a férfi üzleti modellje egyértelműen nyomon követhető volt. Fizikailag egyáltalán nem került kapcsolatba semmilyen illegális szerrel. A gyanú szerint az egyes dark marketeken található piacokon közvetítő szerepet töltött be a végfelhasználó és a beszállító között, és jellemzően úgy szerezte meg a hasznát, hogy magasabb áron adta el a terméket a vásárlónak, mint amennyiért azt a beszállítótól megvásárolta.

A bizonyítékok szerint az értékesített kábítószerek között megtalálható volt minden típus a szintetikus drogoktól kezdve egészen a kokainig és a heroinig bezárólag. A 35 éves férfi a három év alatt 100 millió forint értékű forgalmat bonyolított le kriptovalutában. Profitjának egy részéből ingatlant vásárolt.

Miután az NNI nyomozói az FBI segítségével minden bizonyítékot beszereztek az Egyesült Államokból, megszervezték a férfi elfogását. Június 11-én csaptak le rá vértesszőlősi tartózkodási helyén. Kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg, majd bűnügyi őrizetbe vették. Jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

A vagyonvisszaszerzési eljárás folyamatban van.

Az FBI által megosztott hírszerzési információk kulcsfontosságúak voltak az akció végrehajtásában. Ez az ügy ismételten rávilágít a kiberbűnözés transzkontinentális jellegére, és arra, hogy mennyire fontos a nemzetközi összefogás a bűnüldözés terén. Az ilyen jellegű bűncselekmények elleni küzdelemben a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen. A Nemzeti Nyomozó Iroda elkötelezett amellett, hogy továbbra is aktívan részt vegyen az ilyen kezdeményezésekben, hogy bűn ne maradjon büntetlenül.

Forrás: mti.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai, és Baranya vármegyén túlról érkező híreket, információkat.