Legalább 22-en meghaltak, miután kigyulladt egy akkumulátorgyár Dél-Koreában – írja az MTI a helyi tűzoltóság közleménye alapján. Egy embert eltűntként keresnek.

A lítiumakkumulátorokat gyártó Aricell hvaszongi gyárában helyi idő szerint délelőtt 10 óra 30 perc körül csaptak fel a lángok. A halottak többsége külföldi állampolgár, főleg kínai vendégmunkás. Ketten súlyosan, hatan könnyebben megsérültek. – írja a Telex.

A tűz keletkezésekor a gyárban összesen 102 ember tartózkodott. A kiadott közleményben a hatóságok kiemelték, hogy a lítiumakkumulátorok miatt nehéz hagyományos módszerekkel oltani a lángokat. Egyelőre ismeretlen a tűzkeletkezésének az oka. Az oltási munkálatok továbbra is folynak, mert a tűzoltóknak még nem sikerült megfékezniük a lángokat.

A közleményt kiadó hatóságok szerint az akkumulátorok – amelyekből legalább 35 ezer található a gyárban – a tűz hatására sorozatban felrobbantak, tovább terjesztve a lángokat, illetve akadályozva a tűzoltókat a bent rekedt emberek kimentésében. A robbanásokból származó törmelékek ellepték a gyár környékét, a háromemeletes vasbeton épület felsőbb szintjei súlyosan megrongálódtak.

Jun Szogjol államfő a helyszínre látogatott, és a dél-koreai kormány az eset kapcsán rendkívüli megbeszélést tartott. Az elnöki hivatal pedig maradéktalanul utasítást adott arra, hogy sürgősen dolgozzanak ki intézkedéseket a hasonló tragédiák megelőzésére. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint ez lehet Dél-Korea történetének legsúlyosabb balesete egy vegyi üzemben.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát híreket, információkat.