Kihirdették a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészeti Ösztöndíjprogramjának idei nyerteseit. A hároméves művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjra csaknem tízszeres túljelentkezéssel több mint 900 művész adta be pályázatát – közölte az MMA kedden az MTI-vel.

    A képzőművészet kategóriában 17, a film- és fotóművészet kategóriában 14, az építőművészet kategóriában 8, a művészetelmélet kategóriában 9, a színházművészet kategóriában 9, az irodalom kategóriában 13, a népművészet kategóriában 9, az ipar- és tervezőművészet kategóriában 13, míg a zeneművészet kategóriában 8 főnek ítélte oda az ösztöndíjat a döntőbizottság – olvasható a közleményben.
    Mint írták, a 2018-ban indult, három évre szóló ösztöndíj célja az alkotó- és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenység támogatása, a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése mellett az ösztöndíjasok szakmai kapcsolatainak bővítése, alkotásaik népszerűsítése, életpályájuk dokumentálása.
    Az MMA 2024-2027. évi művészeti ösztöndíjprogramjára április 2-ig lehetett jelentkezni. A nyertesek a pályázathoz benyújtott munkatervük megvalósítására havi kétszázezer forintos juttatást kapnak három éven át.
    A legnépszerűbb művészeti ágnak idén is a képzőművészet bizonyult, erre 214 pályázat érkezett, a második pedig a film- és fotóművészet kategória volt, ide 134 pályamunkát adtak be a 18 és 50 év közötti jelentkezők.
    A tíz tagú döntőbizottságot az MMA elnöke és az általa felkért bírálóbizottsági tagok alkották, így Turi Attila mellett Solymosi-Tari Emőke, Gaál József, Kékedi László, Rátkai Erzsébet, Salamin Ferenc, Sára Ernő, Tóth Péter, Vári Fábián László és Zsigmond Dezső vettek részt a munkában. A támogatásra érdemes pályázatok kiválasztását külső szakértők is segítették.
    A pályázatok mintegy felét az utolsó napon nyújtották be a jelentkezők, akik közül az alsó korhatárt 4 fő, a felső korhatárt 22 fő érte el, de a legtöbb jelentkező 36-45 év közötti művész volt.
    A pályázati támogatási időszak kezdete 2024. szeptember 1., a vége 2027. augusztus 31.
    A nyertesek névsora megtalálható a program szakmai lebonyolítójának, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének honlapján.

forrás: mti