Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda szerepel a Magyar Konyha magazinban

Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven új hely szerepel a Magyar Konyha magazin Balaton 2024 Gasztrokalauzában.

    Tizenkettedik alkalommal jelenik meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza. Felemelő dolog ennyi ideje nyomon követni a Balaton-környéki konyhaművészet fejlődését. Idézte fel a kiadvány keddi budapesti sajtóbemutatóján Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke. Emlékeztetve arra, hogy a szerkesztők még a pandémia idején sem „bátortalanodtak el”.
    Mint kiemelte, a Balaton önálló régió, nem is elsősorban földrajzi, inkább kulturális okokból. „A Balaton nagyon a miénk, a Balatonhoz mindannyian érzelmileg kötődünk”.
    Elmondása szerint amikor a Balaton Gasztrokalauzt megálmodták. Az volt a cél, hogy a magyar családok ne csak élményekkel, hanem jó szájízzel jöjjenek haza a tó mellől. A balatoni gasztronómia ugyanis régóta nem csak a strandbüfékről szól.
    Lévai Anikó emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Konyha idén már 48 éves, ezzel a régió leghosszabb múltra visszatekintő gasztrokulturális magazinja.
    Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője arról beszélt, hogy a Balaton nem engedi el a „klottgatyás” nosztalgiákat. Egymás mellett működnek az évtizedes lángosozók és a fine dining helyek.
    Az idei Balaton 2024, akárcsak elődei, nem étteremkalauz, nincs benne pontozás, „körmös”, inkább kulináris ajánlat a Balatonra látogatók számára. A kötet egyaránt bemutat kultúrbisztrókat, halsütödéket, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat is.
    Vinkó József felidézte, hogy a gasztrokalauz első számába alig sikerült 170 helyet összeszedni. Majd a pandémia előtt már 400 fölé értek, de aztán szigorítottak a szerkesztők.
    A balatoni vendéglátás aktuális helyzetéről szólva elmondta, hogy megtorpanás érezhető. Számos vendéglátóhely nem nyitott ki a járványhelyzet után, ám rengeteg új cukrászda és fagylaltozó várja a tóhoz érkezőket.
    A kötet alrégiók szerint tekinti át a balatoni vendéglátóhelyeket, külön listában emeli ki a Michelin-kalauz által is ajánlott helyeket. Illetve a legjobb Balaton körüli borászatokat; étterem, strandbisztró és cukrászda/fagyizó kategóriákban pedig saját TOP10-es listákkal segíti az olvasókat.
    A Balaton 2024 gasztrokalauz szerdától kapható a Magyar Konyha nyári dupla számával együtt.

forrás: mti