Az A jelű négyesben harmadik helyezett magyar labdarúgó-válogatott sorsa a németországi Európa-bajnokság csoportkörének utolsó játéknapján, ma este dől el.

A csoportok első két helyezettjei mellett a hatból a négy legjobb harmadik kerül még a nyolcaddöntőbe. A magyarok három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel állnak, és legalább két harmadik helyezettet kell megelőzniük a pontszámukkal, vagy azonos pontszám esetén a gólkülönbségükkel.

A négy befejeződött csoportból a B-ben harmadik horvátoknál biztosan előrébb végeznek, mert a vb-bronzérmes csupán két ponttal zárt, így kiesett. A C és D csoport harmadik helyezettje viszont jobb mutatókkal rendelkezik, ezért a hátralévő E és F csoportból legalább az egyik harmadikat meg kellene előzni a nyolcaddöntős szerepléshez. Mostanra az is eldőlt, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai továbbjutás esetén mindenképpen a portugálokkal találkoznának hétfőn Frankfurtban.

Az F jelű kvartett kínálja a nagyobb esélyt arra, hogy a magyar csapat a 16 közé kerüljön, mivel ebben a négyesben még előfordulhat, hogy kettő vagy egy ponttal végez a harmadik helyezett. Ehhez az kell, hogy az újonc georgiaiak nem nyernek a csoportgyőztes portugálok, míg a csehek a törökök ellen. A magyarok jobb gólkülönbségükkel úgy is megelőzhetik a harmadik helyezettet, ha a csehek győznének, de legalább háromgólos különbséggel, miközben a georgiaiak legfeljebb döntetlent érnének el, mert így a törökök három ponttal, de mínusz négyes gólkülönbséggel szorulnának a magyar nemzeti együttes mögé a harmadik helyezettek tabelláján.

Az E csoportban minden válogatott egy-egy sikerrel és vereséggel, azaz már három ponttal várja a zárókört. A magyarok öröméhez sem a szlovák-román, sem a belga-ukrán mérkőzésen nem születhet döntetlen. Pedig előbbi esetében ez mindkét fél továbbjutását eredményezné mindentől függetlenül. A magyar csapat 16 közé kerülésének egyetlen reális forgatókönyve ebben a kvartettben az, ha Románia felülmúlja Szlovákiát, Belgium pedig legalább két góllal veri Ukrajnát. Így Ukrajna mínusz négyes gólkülönbséggel végezne harmadikként a jobb egymás elleni eredményével megelőzve az amúgy jobb gólkülönbséggel rendelkező Szlovákiát.

Az E csoport utolsó két meccse 18 órakor, míg F hátralévő két találkozója 21 órakor kezdődik.