A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Pécsi Tudományegyetem és a K&H Bank Dél-Dunántúli Régió pénzügyi szakembereinek közreműködésével, a Mátrix Projekt keretén belül 2024. június 26-án Online biztonságtudatosság elnevezéssel szakmai napot szervezett a bűnügyi és iskolaőri állománynak.

A digitalizáció egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben a távmunka, az online vásárlás és ügyintézés, illetve az online kapcsolattartás gyakoriságának növekedésével. Amellett, hogy az egyre erősödő online jelenlét új lehetőségeket tartogat, kihívásokat is teremt a rendőrségi szakemberek számára.

„Meggyőződésem, hogy nemcsak az eszközöket, hanem a prevenciós szakembereket is fel kell készíteni a kibertámadásokra. A hackerekkel csakis úgy lehet felvenni a versenyt, ha a szoftverek, az eszközök biztonsági felkészítése mellett, a munkavállalók IT-security képzésére is kiemelt figyelmet fordítunk. A kiberbűnözők ugyanis inkább embereket, mintsem rendszereket vesznek célba”– mondta el a megnyitón Csirke Károly őrnagy, a főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője.

A bűnmegelőzési előadók a szakmai nap első felében a K&H Bank Dél-Dunántúli Régió munkatársaitól hallhattak ismertetőt a lakosság pénzügyi szokásairól, az „online bankolás” veszélyeiről és az áldozattá válás megelőzésének technikáiról. A képzés további részében a Pécsi Tudományegyetem kiberbiztonsági analitikusa a személyes és a bankkártyaadatok védelemről, a közösségi oldalakon megjelent adatlopásokról, továbbá az okoseszközök védelmi beállításairól tartott prezentációt.

A prevenciós szakemberek oktatásának az volt a célja, hogy újabb ismeretanyagot tudjanak átadni a lakosságnak.