Már most is több ezer babaváró hiteles van bajban, júliustól kezdődően pedig, az ötéves türelmi idő letelte után a sokszorosára nőhet a számuk. A fizetési problémás babaváró kölcsönök kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, noha még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára. Sajnos, a jelek szerint a babaváró hitel átstrukturálása keveseken segít – írja a Bank360.hu.

A babaváró program 2019 júliusában indult, így most telik le az első igénylőknél az ötéves türelmi idő. Természetesen aki eddig fizette a törlesztést, annak nem kell aggódnia, de sokaknál okozhat problémát az öt év lejárta. A kormány májusi közlése szerint a hitelt már 2019-ben felvevő házaspárok kevesebb mint negyedénél nem született még gyerek. Ez több mint tízezer szerződést érinthet. Ezeknek a pároknak júliustól 120 napjuk lesz az addig felvett kamattámogatás visszafizetésére. A hitelük magasabb kamattal megy tovább, a törlesztőrészletük akár a kétszeresére is nőhet.

Megoldás lehet a méltányosság kérése, amivel további két évvel el lehet tolni a kamattámogatás visszafizetését. A feltételekről még nem jelent meg a kormányrendelet, így ezt egyelőre homályos tudással lehet csak megtenni. Az MNB adatai szerint a babaváró hitelek egy része már most is késedelmes, így ha az állam elkezdi visszakövetelni a pénzét, az nagyon sok családnak okozna óriási problémákat.

Jelenleg nettó 15 milliárd (bruttó 16,5 milliárd) forintnyi babaváró hitel van valamekkora késedelemben. Ez a 10 millió forintos tartozással számolva azt jelenti, hogy nagyjából 1500 adós nem törleszt pontosan. További legalább 1500 kölcsön adósainak ugyan nem késedelmes a babaváró hitele, de kérvényeznie kellett az adósság átütemezését, az ilyen állomány ugyanis meghaladja az 15,5 milliárd forintot.