A pécsi Fogd A Kezem Alapítvány az idei évtől kezdve több mint 20 fő értelmi sérült személy számára biztosít támogatott lakhatást a városban, a Bálicsi úton.

Az alapítvány közleményében kiemelte, hogy az értelmi sérült felnőtt embertársaink kapcsán fontos, hogy minőségi, magas színvonalú életvitelt tudjunk számukra biztosítani. Ezáltal még tevékenyebb tagjaivá válhatnak társadalmunknak. Ennek egyik fontos lépése, hogy önálló életvitelre nyíljon lehetőségük támogatott lakhatás formájában. A tavalyi évben egy Európai Uniós pályázati lehetőségnek köszönhetően idén két új lakóotthonba költözhettek be a Fogd A Kezem Alapítvány intellektuális képességzavarral élő felnőtt ellátottjai.

A június 17-én beköltözött fialatok vagy családból érkeztek a támogatott lakhatásba, vagy már a meglévő, de felújításra szoruló lakóotthon lakóiként költözhettek át egy sokkal modernebb lakókörnyezetbe. Így immár 4 helyszínen él több mint 20 intellektuális képességzavarral élő ellátott önállóan Pécsett az Alapítvány segítségével.

„Szerencsések vagyunk, mert ellátottjaink, fiataljaink nagyon együttműködőek, és a segítőkkel is harmonikus a kapcsolatuk – ami kimondottan fontos az önállóság tekintetében is.” – mondta Kiss Éva szakmai egységvezető. „A lakók korábbról már ismerik egymást, vagy laktak már együtt, vagy együtt dolgoznak alapítványunk Terápia- és Munkaotthonában, és ez is nagy segítség a számukra abban, hogy az új környezetet minél hamarabb és gördülékenyebben megszokják. Ebben ráadásul nagy segítségünkre vannak a hozzátartozók, szülők is, hiszen az ő közreműködésük rendkívül fontos.”

A pécsi székhelyű Fogd a Kezem Alapítvány ezzel a fejlesztéssel immár teljes szociális portfólióval szolgálja az intellektuális képességzavarral élő személyeket. A szintén a pályázat keretében kialakított Támogató Szolgálat az utazásban jelent segítséget számukra, a patacsi központban munkalehetőséggel pénzkereseti lehetőséget is biztosít az ellátottjainak – az itt készült termékek egy része bárki számára megvásárolható az alapítvány megújult webshopjában.