Ha győz az LMP által a kiemelt beruházások ellen indított népszavazás, akkor meg lehet védeni Magyarországot attól, hogy akkumulátorgyarmattá váljon – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

Az LMP-s politikus felidézte: az Alkotmánybíróság kimondta, lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályozásról.

Ahhoz, hogy a népszavazást meg lehessen tartani, 200 ezer aláírást kell összegyűjteni négy hónap alatt

– jelezte, és egyúttal a kezdeményezéshez való csatlakozásra biztatott. Csárdi szerint ha győz a népszavazás, meg tudják védeni a nagy tavakat, a Balaton-partot, a Fertő tavat és az egész országot a kiárusítástól.

Csárdi Antal szerint a kiemelt beruházásokról szóló szabályozás egyetlen célt szolgál: azt, hogy a Fidesz minden hatályos jogszabályt megkerülve – a saját oligarcháinak az érdekeit szem előtt tartva – valósíthasson meg beruházásokat. A jogszabály segítségével teszik és tették tönkre a Balaton-partot, a Fertő tavat, így építették be a Városligetet és így „esik áldozatul” Zugló is. A politikus azt mondta, a népszavazás egy nagyon határozott és jó eszköz arra, hogy „botot dugjanak” a Fidesz biciklijének küllőjébe, és megakadályozzák a rombolást, amit eddig tapasztaltak országszerte.

Vargha Nóra fóti önkormányzati képviselő, környezetvédelmi tanácsnok arról beszélt, hogy a jogszabályi hely ennek a rendszernek a szimbóluma. A „jogszerű jogtalanságé”, amelyen keresztül a rendszer kedvezményezettjei bármikor bármit megtehetnek.

„A jogszabályi helyet 2010 óta több mint negyvenszer módosították és mindig könnyítettek az igénybevétel feltételein. Már nem szükséges figyelembe venni sem a beépítési, sem az építménymagassági előírásokat, a zöldfelületi, környezet- és természetvédelmi szabályokat” – sorolta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nemcsak az építmények, hanem a kapcsolódó infrastruktúra is automatikusan nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá válhat.