A mesterséges intelligencia transzformáló szerepe a technológiai iparban, különösen az ügyfélélmény terén, napjainkban egyre inkább előtérbe kerül. Magyarország, mint Közép-Európa fejlődő technológiai központjai közül az egyik, különösen fontos szerepet játszik ebben a folyamatban. Az ország növekvő hírneve a technológiai trendek terén kiváló alapot nyújt arra, hogy feltárjuk, hogyan is hatnak az MI-innovációk az ügyfélélményre, valamint hogyan alakítják át az ügyfélkapcsolatokat.

pexels.com

Magyarországi trendek a mesterséges intelligencia területén

A mesterséges intelligencia hatalmas változásokat hozott Magyarország technológiai világának területén, amelyek nemcsak átalakítják a munkaerőpiacot, de hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez is. A mesterséges intelligencia alkalmazásával a vállalatok ugyanis hatékonyabban értelmezhetik a fogyasztói igényeket, chatbotokat használhatnak az ügyfélszolgálat javítására, valamint személyre szabott élményeket kínálhatnak, ezáltal növelve az ügyfelek elégedettségét.

Azt jósolják, hogy a mesterséges intelligencia hullámokban hat majd a munkahelyekre, az adatfeldolgozástól a bonyolult gyártási feladatokon át, a szükséges kompetenciák átalakításáig és az új munkalehetőségek megteremtéséig.

Ez a változás azonban különleges figyelmet igényel a társadalomtól, ideértve a megfelelő felkészülést és támogatást is. A mesterséges intelligencia hatása ugyanakkor a gazdasági növekedésre is jelentős hatással bír; használatával ugyanis – a hivatalos becslések szerint –  2030-ra akár évi 300 milliárd munkaórát is megtakaríthatnak, és csaknem 20 billió dollárral növekedhet a globális GDP.

Magyarország számára az AI alkalmazása ugyancsak létfontosságú a versenyképesség fenntartása és a gazdasági lehetőségek kihasználása érdekében. A kormánynak és a magánszektor szereplőinek koordinált stratégiát kell kidolgozniuk az AI-technológiák gyors és hatékony integrációjához.

Ezenfelül a mesterséges intelligencia trendjei más szektorokat is érinthetnek, az egészségügytől kezdve a kiskereskedelmen át egészen az online játékokig. Az egészségügyi szektorban az AI továbbfejlesztheti az olyan diagnosztikai módszereket, amelyek nagy pontossággal képesek elemezni az orvosi leleteket, valamint a lehető leghamarabb azonosítani az emberi testben jelentkező problémákat.

A kiskereskedelmi szektorban az AI fejlesztésének hatása az árak optimalizálásával lehet a legnagyobb, egy vállalat ugyanis, ami AI-t használ, a versenytársak és a piac elemzése után másodperceken belül optimalizálhatja az árakat.

Az AI egyre növekvő használatával az online játékok terén pedig szintén nagyobb előrelépésekre számítanak. Az olyan stratégiai játékoktól kezdve, mint a Stormgate, a kaszinó játékokig, mint például a Sweet Bonanza, az AI azáltal válhat nélkülözhetetlenné, hogy az adatvezérelt megértés és a prediktív analitika révén optimalizálja a játéktervezést és annak mechanizmusait.

Esettanulmányok: úttörő magyar vállalatok

Integrációjukkal a magyar vállalatok úttörő szerepet játszanak az MI területén, különösen az ügyfélélmény javításában. A Wozify Space Solutions például adatok és fejlett technológiák segítségével integrálja az AI-t a szoftverfejlesztésbe.

Emellett magas szintű üzleti tudásukkal, a Scaler Agency teljes körű üzletfejlesztési cégként egyedülálló szoftverfejlesztést és webáruház-készítést biztosít, mindezt a mesterséges intelligencia segítségével. A React Native pedig a Kotlin és a Swift használatával olyan alkalmazásokat épít, amelyek MI-alapú funkciókat integrálnak, így segítségével sokkal mélyebb és személyre szabottabb felhasználói interakciókat képesek biztosítani az emberek számára.

A jövő vásárlói élménye Magyarország tech iparában

A magyar technológiai ipar jövőjét illetően az MI, a VR, az AR és a blokklánc technológiák kombinált alkalmazása sokkal jobban fejlesztheti az ügyfélélményt. Az MI-vel működtetett chatbotok, mint a ChatGPT, képesek lesznek jobban megérteni az ügyfél igényeit, és azonnali válaszokat nyújtani. A virtuális valóság technológiájának, például az Oculus Riftnek a használatával pedig az ügyfelek teljesen új, interaktív vásárlási környezetet tapasztalhatnak meg.

Az Apple ARKithez hasonló kiterjesztett valóság technológia segítségével a vállalatok valós idejű, személyre szabott termékbemutatókat tudnak biztosítani a környezetükben lévő ügyfeleknek. A blokklánc technológia pedig biztonságos, átlátható tranzakciókat és megbízható adatkezelést tesz lehetővé.