A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Pécsi Tudományegyetem és a K&H Bank Dél-Dunántúli Régió pénzügyi szakembereinek közreműködésével, a Mátrix Projekt keretén belül 2024. június 26-án Online biztonságtudatosság elnevezéssel szakmai napot szervezett a bűnügyi és iskolaőri állománynak. – olvasható a rendőrség hivatalos oldalán a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

A digitalizáció egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben a távmunka, az online vásárlás és ügyintézés, illetve az online kapcsolattartás gyakoriságának növekedésével. Amellett, hogy az egyre erősödő online jelenlét új lehetőségeket tartogat, kihívásokat is teremt a rendőrségi szakemberek számára.

„Meggyőződésem, hogy nemcsak az eszközöket, hanem a prevenciós szakembereket is fel kell készíteni a kibertámadásokra. A hackerekkel csakis úgy lehet felvenni a versenyt, ha a szoftverek, az eszközök biztonsági felkészítése mellett, a munkavállalók IT-security képzésére is kiemelt figyelmet fordítunk. A kiberbűnözők ugyanis inkább embereket, mintsem rendszereket vesznek célba”– mondta el a megnyitón Csirke Károly r. őrnagy, a főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője.

A bűnmegelőzési előadók a szakmai nap első felében a K&H Bank Dél-Dunántúli Régió munkatársaitól hallhattak ismertetőt a lakosság pénzügyi szokásairól, az „online bankolás” veszélyeiről és az áldozattá válás megelőzésének technikáiról. A képzés további részében a Pécsi Tudományegyetem kiberbiztonsági analitikusa a személyes és a bankkártyaadatok védelemről, a közösségi oldalakon megjelent adatlopásokról, továbbá az okoseszközök védelmi beállításairól tartott prezentációt.

A prevenciós szakemberek oktatásának az volt a célja, hogy újabb ismeretanyagot tudjanak átadni a lakosságnak.

Mit tegyen, hogy ne váljon online csalás áldozatává?

  • Soha ne utaljon pénzt, ha Ön az eladó! Legyen tisztában azzal, hogy eladóként Ön pénzt csak fogad, nem küld!
  • Online piactereken vagy más, interneten keresztüli értékesítésnél az a legbiztonságosabb, ha a fizetést a bankszámlájára kéri a neve és a számlaszáma (vagy másodlagos azonosítója) megadásával.
  • Legyen éber! Ahhoz, hogy bankszámlájára pénzt utaljanak, Önnek nincs szüksége semmilyen programra, és a netbanki profiljába sem kell bejelentkeznie!
  • Soha ne adjon meg további bankszámla adatokat, felhasználói fiókazonosítókat, jelszavakat e-mail útján, sms-ben vagy akár telefonon érkező kérésre sem!
  • Soha ne töltsön le ismeretlen programot vagy applikációt számítógépére, mobiltelefonjára, főleg ne egy linkre kattintva!
  • A csalás és a tényleges jogosulatlan átutalás között akár napok is eltelhetnek, ezért amint azt észleli, hogy csalás áldozatává vált, azonnal, késlekedés nélkül jelentse az esetet bankjánál, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Forrás: police.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát, valamint sporthíreket, információkat.