Közzétette a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok listáját, a kihalás már 45 ezer fajt fenyeget a szervezet szerint, 1000-rel többet, mint tavaly – írja az Euronews cikke alapján a Hvg. Az IUCN csütörtökön tette közzé a Vörös lista idei kiadását, amelyen összesen 163 040 veszélyeztetett faj található.

A veszélyeztetett kategóriába sorolt fajok száma 6 ezerrel emelkedett, így már ebbe a csoportba került többek között a Kanári-szigeteken őshonos Gallotia stehlini óriásgyík, a chilei Copiapoa kaktuszfajta, valamint a borneói törpeelefánt is.

A szervezet szerint a veszélyeztetett fajok száma többek között a klímaváltozásnak, az invazív fajoknak és az emberi tevékenységnek, elsősorban az illegális kereskedelemnek és az infrastruktúra-bővítéseknek köszönhetően emelkedett. Az említett kaktuszfajta például amiatt került nehéz helyzetbe, hogy rendkívül felkapottá vált a közösségi médiában.

Vannak ugyanakkor pozitív fejlemények is: már nem számít veszélyeztetettnek az ibériai hiúz. 2001-ben mindössze 62 felnőtt példányt élt ebből a fajból, ma viszont már több mint kétezer.