A párizsi paralimpiára készülő Gáspár Tamás nyerte a paraíjászok múlt heti Európa-kupa-versenyét a csehországi Nové Mestóban.    

A Magyar Paralimpiai Bizottság honlapja alapján a MESE Mindenki Egyért SE sportolója az egész versenyen nagyszerű teljesítményt nyújtott és megérdemelten szerezte meg az aranyérmet. A W1-es kategóriában 644 körrel az ötödik helyen fejezte be a rangsorolót, majd két sikerrel bekerült a döntőbe, amelyben 137-131-re bizonyult jobbnak a hazaiak világbajnokánál, David Drahoninskynál.    

A párizsi paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.

Június 22. és 30. között a csehországi Nové Mesto adott otthont a paraíjászok 2024-es Európa-kupájának, amelyen a magyar színeket Gáspár Tamás képviselte. A MESE Mindenki Egyért SE íjásza a kezdetektől szenzációs versenyzést mutatott be, és végül a döntőben sem talált legyőzőre, így megérdemelten hódította el az aranyérmet. Tamásnak Párizsban is szurkolhatunk majd, miután a tavalyi paralimpiai kvalifikációs versenyen szintén első helyezést ért el, ezzel kvótát szerezve hazánknak.

Tamás a férfiak W1-es versenyében indult, ahol 644 körrel az ötödik helyen fejezte be a rangsorolót. A kieséses szakaszt szerdán kezdte meg a szlovák Roman Bekes ellen, akit 135:107 arányban győzött le, majd másnap a tajpeji Chia Sung Chang ellen nyert 141-139-re, ezzel az „aranydöntőbe” verekedve magát.

A szombati döntőben a világbajnok cseh David Drahoninsky személyében igen erős ellenfelet kapott, akivel szemben kiélezett küzdelemben végül 137-131 arányú győzelmet aratott. A döntő összecsapás videó-összefoglalója az alábbi linken elérhető: https://www.facebook.com/share/v/EkwT7V1JwFQDVdtv/ 

A para-íjászatban érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/archery/classification

Hazánk sportolói eddig 34 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet-négyet asztaliteniszben és atlétikában, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet bocciában, erőemelésben, íjászatban, kerékpárban és lovaglásban. A paralimpiát 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban. Ezen belül az íjász-versenyekre várhatóan augusztus 29-én és szeptember 1-jén kerül sor.

Forrás: mti.hu, hparaolimpia.hu

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál pécsi, szigetvári, baranyai vagy akár Baranya vármegyén túlról érkező közéleti, kulturális és környezetbarát, valamint sporthíreket, információkat.