Jogszabálysértés miatt hat településen ismétlik meg a polgármester-választás szavazását vasárnap.

Jogszabálysértés miatt hat településen ismétlik meg a polgármester-választás szavazását vasárnap. Két településen a roma települési nemzetiségi választás szavazását, egy településen pedig az egyéni listás választás szavazását kell megismételni. Ezt közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel szerdán.

    Az NVI tájékoztatása szerint a Somogy vármegyei Nemesdéden, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penészleken és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegiben az egész településen ismétlik meg a polgármester-választás szavazását július 7-én. Emellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ópályi 2. számú szavazókörében, a Pest vármegyei Nagytarcsa 4. számú szavazókörében és a Bács-Kiskun vármegyei Kalocsa 10. és 11. számú szavazókörében kell megismételni a polgármester-választást.
    A Somogy vármegyei Fonyódon az egyéni listás választás szavazását ismétlik meg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállóban pedig  a roma települési nemzetiségi választást.
    A megismételt voksolások a helyi önkormányzati választásban mintegy tízezer, a nemzetiségi választásban pedig közel hétszáz választópolgárt érintenek.
    A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson. A jelöltállítási folyamat nem indul újra, azonban a jelöltek a szavazást megelőző nap, július 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről.
    A megismételt szavazás névjegyzékében is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik július 7-éig válnak nagykorúvá, vagy a névjegyzék pénteki lezárásáig választójogot szereznek. Nincsenek a szavazóköri névjegyzékben azok, akik a június 9-ei szavazás után létesítettek lakcímet a szavazókörben.
    Akik a június 9-i választásra június 7-én 10 óráig mozgóurnát igényeltek, a megismételt szavazáson is a mozgóurnát kérők jegyzékére kerülnek fel. A megismételt szavazásra azonban új mozgóurna-kérelem is benyújtható.
    A megismételtetett szavazásról a helyi választási iroda hirdetménnyel, a helyben szokásos módon tájékoztatja a választópolgárokat. Az NVI emellett választási értesítőt küld a választópolgároknak a megismételt szavazás időpontjáról, valamint a legfontosabb tudnivalókról és határidőkről.
    Szavazni ezúttal is reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és lakcím igazolása után. A megismételt szavazások eredményeit az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n közlik.

További fontos hírek itt!

forrás: mti