Csütörtökön végre elkezdődött az idei Zsolnay Fényfesztivál, amely igazi vizuális élményáradattal várta látogatóit Pécsett! A nyitónapon már sok ezren figyelték a fényalkotásokat és a nemzetközi Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyt – írja közleményében a Zsolnay Örögségkezelő.

A Zsolnay Fényfesztivál immár nyolcadik alkalommal nyitotta meg kapuit Pécsett a fény és művészet szerelmesei előtt július 4-én éjjel. Az ország egyetlen fényfesztiválja nem csupán egy látványos esemény, hanem egy olyan különleges ünnep, amely összekapcsolja a művészetet, a technológiát és a közösségi élményt – írják.

Az éjszakai égbolt alatt Pécs történelmi belvárosa fényárba borult, a Fény Útja 20 állomásán lenyűgöző fényinstallációk, fényfestések és interaktív művészeti projektek várták a látogatókat. A hazai és nemzetközi művészek alkotásainak mindegyike a fény különleges erejét és szépségét mutatta be.

Idén még hosszabbra nyúlik a Fény Útja: a belvárosból kifelé sétálva új helyszínként debütált a Zsolnay Kulturális Negyed (Bóbita Bábszínház szabadtéri színpad), a 48-as tér (ahol a fák fényfestése mellett DJ-k szolgáltatják a hangulatot), a Balokány liget és a Széchenyi Gimnázium udvara. A legtöbben a Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyre voltak kíváncsiak, aminek keretében a világ legjobb fényfestői mutatták be 3D-s alkotásaikat a Székesegyház homlokzatán. A közönségszavazás már el is indult, ide kattintva szavazhatnak a legjobbakra.

A fesztivál különlegessége az a számos kísérőprogram is, amely a látogatók számára kínál kulturális és szórakoztató élményeket. Zenei koncertek, utcaszínházi előadások, performanszok, újcirkuszi bemutatók és művészeti workshopok színesítik a programot.

Pénteken már délelőtt elindulnak a kísérőprogramok, este 21.30-tól pedig ismét fényárba borul a város. A fesztivál vasárnap éjjel zárul.