Pénteken reggel 9 óra után nem sokkal felszállt Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, ami Orbán Viktor miniszterelnököt szokta szállítani. A gép Oroszország felé tarthat – írja a Telex.

Azt, hogy Orbán Viktor Moszkvába mehet először Panyi Szabolcs, a VSquare és a Direkt36 újságírója írta ki az X-re. Ma szintén Panyi tette ki a közösségi oldalra, hogy a gép felszállt és minden bizonnyal Moszkvába tart, hiszen ugyanonnan délután a gép továbbrepül Azerbajdzsánba. Itt a tervek szerint a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vesz majd részt a miniszterelnök. A radar alapján a gép Lengyelország felett repült, majd Belarusz légterébe ért.

A gép landolása után Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke röviden tájékoztatta az MTI-t a látogatásról. „Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik” – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt találkozott Zelenszkij ukrán elnökkel, erről mi is beszámoltunk. A két látogatás ilyen közel egymáshoz nyilván nem a véletlen műve.

A források szerint a magyar miniszterelnökkelt tart Szijjártó Péter külügyminiszter is. A hvg.hu erre ráerősítve arról ír, hogy reggel 7 után pár perccel felszállt Ferihegyről a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű, Dassault Falcon 7x típusú gépe. Ez általában Szijjártó Pétert szokta szállítani hivatalos útjaira. A gép reggel 9 után nem sokkal leszállt Moszkvában, így nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk a két politikus Putyinnal fog találkozni.

Orbán Viktor egyébként szokásos pénteki Kossuth rádiós interjújában reagált azokra a hírekre, hogy Moszkvába látogatna. Igaz, elég sejtelmesen tette mindezt, a kérdést megkerülve arról beszélt, hogy béke akkor lesz, ha valaki ezt megcsinálja. Ehhez szerint az EU többet is tehetne, de nem Magyarország lesz az, aki elintézi, hanem a nagy országok.

Képünk illusztráció!