Fokozódhat a hőség Baranya vármegye térségében a következő napokban

Baranya vármegye térségében: Vasárnap az északnyugati határmegyék kivételével pár fokot tovább fokozódhat a hőség. Nagyobb területen várható 34-35 fokos maximum. Ezzel szemben az északnyugati határvidéket egy elgyengülő hidegfront érintheti. Melynek köszönhetően ott átmenetileg felélénkülhet az ÉNY-i szél, illetve kevéssé melegszik fel a levegő.
Napsütéses, nyári napunk lesz fátyol- és gomolyfelhőkkel. A nap túlnyomó részében sehol sem valószínű csapadék. Majd az esti órákban, a Dunántúl északi és nyugati térségében, valamint az ország északi határvidékén elvétve kialakulhat egy-két zivatargóc is.
Éjszaka változó felhőzet várható, fülledt, labilis légköri helyzettel. Előreláthatólag elsősorban az ország északi felén szórványosan záporok, zivatargócok alakulnak ki. Míg délebbre kisebb a valószínűsége csapadéknak. Északon sem esik mindenhol. Jellemzően mérsékelt, É-ia szél fúj, zivatarok környezetében azonban lehetnek viharos széllökések.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
vasárnap reggel 17,
vasárnap délután 33,
hétfő reggel 17 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
Hétfőn a térségünkben elgyengülő hidegfront okozhat az északnyugati, északi megyékben élénkebb szelet, illetve mérsékeltebb felmelegedést. Másutt marad, sőt fokozódhat a hőség, a napi középsőmérséklet egyre több helyen meghaladja a 27-28 fokot. Hajnalban elhalnak az éjszakai zivatargócok, majd napsütéses, gyengén felhős idő alakul ki. Késő délutántól, az éjszaka első feléig, előreláthatólag a Duna vonalától keletre, azon belül is elsősorban az északi megyékben hevesebb záporok, zivatargócok alakulhatnak ki.

Kedden ismét napsütéses, mérsékelten gomolyfelhős idő következik. Folytatódik a hőség, északnyugaton, északon is több fokkal 30 fok fölé várható a maximum érték. Mivel az éjszakai felfrissülés is egyre gyengébb, a napi középhőmérséklet 27-29 fok körül mozoghat, ami már jelentős terhet ró a szervezetre! Este, a délnyugati országrészben válhat kedvezővé a légkör egy-két helyi, kis körzetet érintő zápor, zivatargóc kialakulásához.

Szerdán, csütörtökön pár fokot még tovább fokozódhat a hőség, így a maximum a déli országrészben elérheti a 40 fokot. Napos, gyengén gomolyfelhős idő látszik a legvalószínűbbnek. Éjjel, az északnyugati határszélen látszik esély felhősödésre, illetve helyi zivatargóc kialakulására.

Pénteken – még jelentős bizonytalansággal, de – egyelőre egy magasban érkező hideg légtömegnek köszönhetően kialakuló labilis légköri helyzet körvonalazódik. A talajszinten ez lehűlést nem ígér, de megnő a fülledtség és a napos-gomolyfelhős időben a viharos zivatarok kialakulásának esélye.

További friss hírek információk itt!

forrás: eumet