Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius fokot, ezért az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el. Az intézkedés a mai naptól előreláthatólag július 12-én éjfélig lesz érvényben az ország egész területén.

A pécsi önkormányzat több intézkedést is bevezetett a forróság élettani hatásainak enyhítésére – írja közleményében a városvezetés. Gondoskodtak a városban kialakított összesen 35 ivókút és további hat csobogó tisztításáról és folyamatos működtetéséről. Pécs minden városrészében elérhető ilyen ingyenes ivóvízvételi lehetőség, ezek részletes listája Pécs honlapján elérhető.

A Biokom NKft. már május végén kifeszítette a belvárosi sétálóutcák forgalmát árnyékoló napvitorlákat. A Tettye Forrásház Zrt. szintén hetekkel ezelőtt felállította már a permetkapuit, amelyek a város három pontján (Széchenyi tér, Uránbányász tér, Csontváry-sétány) nyújtanak felfrissülést a kánikulában.

A Tüke Busz Zrt. klímával rendelkező autóbuszain működnek a légkondicionáló berendezések, és a gyors utascsere, valamint a megfelelő átszellőzés biztosítása érdekében a hőségriadó idején valamennyi ajtón fel lehet szállni a járművekre. A társaság azt javasolja, hogy az utasok vigyenek magukkal visszazárható palackban hűsítő vizet, amit szükség szerint akár az autóbuszon is el tudnak fogyasztani.

A pécsi idős otthonok, bölcsődék és óvodák vezetőit tájékoztatták a hőségre vonatkozó ajánlásokról. Ezek alapján a legmelegebb időszakban, 11 és 15 óra között tanácsos kerülni a napot, helyette árnyékos és hűvös helyen érdemes tartózkodni. Gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi folyadékpótlásról. Aki teheti, hűtse lakását, ha erre nincs mód, akkor érdemes napi 2-3 órát légkondicionált épületekben tölteni. A központi hűtéssel rendelkező nyilvános helyek listája szintén elérhető a pecs.hu oldalon, ahol a kánikula elleni minél hatékonyabb védekezéshez is találhatnak praktikus tippeket a pécsiek.