A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalta, az idén 111 éves Pápai Hús Kft. sonkái, a Hungarikum pályázat eredményének köszönhetően bekerültek a Magyar Értéktárba.

    Ez egyértelműen jelzi, hogy a Pápai Hús és annak sonkái jelentős szerepet játszanak a helyi és nemzeti identitásban és fontos értékei a magyar kultúrának.
    A közlemény szerint a Magyar Értéktárba való bekerülés Magyarországon egy hivatalos eljárás. Amelynek célja, hogy azonosítsa, dokumentálja és megőrizze a helyi, megyei és országos szinten jelentős értékeket. Az örökséglistában olyan termékek kapnak helyet, amelyeknek meghatározó szerepük van a hazai kultúra szempontjából akár, történelmi, természeti, gazdasági vagy más szempontból.
    Kiemelték, hogy tradicionális eljárással készül a Pápai sonka, amely gyártásának több mint egy évszázados hagyománya van. A sonka számos hagyományos magyar étel alapanyagaként szolgál, és kulturális ünnepek, események nélkülözhetetlen eleme. „Így nemcsak előállítása, hanem fogyasztása is jelentőséggel bír, erősíti a nemzeti identitást és összetartozást”.


    A közlemény idézte a pápai származású Kovács Zoltánt, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét. Aki elmondta a „Pápai húsgyár sonkái minden pápai számára az otthon ízét jelentik, azaz pápainak lenni egyet jelent a sonka szeretetével”.
    Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője a közleményben megjegyezte, nagy öröm számukra a kitüntetés. Hiszen tovább erősíti a vállalat vezető szerepét a magyar gasztronómiai örökség védelmében és népszerűsítésében, illetve növeli termékeik presztízsét is.
    Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) Pápa polgármestere a közleményben rámutatott, a Húsgyár és annak jogelődjei alapvetően megváltoztatták Pápa városának helyzetét. Évtizedek óta munkahelyeket teremtenek, ezáltal támogatva a helyi lakosság megélhetését.
    A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pápai Hús Kft. nettó árbevétele 2023-ban 25,833 milliárd forint. Egy évvel korábban 21,030 milliárd forint volt. A társaság tavaly 3,480 milliárd forint, 2022-ben pedig 4,137 milliárd forint veszteséggel zárt.

forrás: mti