Meghosszabbítja a harmadfokú hőségriasztást július 18-án éjfélig az ország egész területére vonatkozóan az országos tisztifőorvos. Ezt közölte csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

    A két szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelik el a hőségriasztás meghosszabbítását.
    A tájékoztatás szerint továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.
    Felhívták a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. Fontos a folyamatos folyadékpótlás, és aki teheti, a déli órákban ne tartózkodjon a tűző napon – emelték ki.
    Külön hangsúlyozták, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek minél kevesebb ideig legyenek kitéve a melegnek. A magas hőmérséklet hatására a szalmonella és más, az élelmiszer romlását okozó mikroorganizmusok elszaporodhatnak az élelmiszerekben, és megbetegedést okozhatnak – ismertették.     A nyers húsok, húskészítmények, tej és tejtermékek biztonságos szállításához érdemes hűtőtáskát használni. Ha az élelmiszeren bármilyen érzékszervi elváltozás tapasztalható, akkor azt nem szabad elfogyasztani – írták.
    A tájékoztatóban kitértek a légkondicionáló helyes használatára. Mint írták, az ízületek védelme érdekében a készüléket szakaszosan érdemes használni, és a beállított hőmérsékletet ne legyen 27 foknál hűvösebb. Azt javasolják, hogy érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tartózkodni, a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyet bárki igénybe vehet.
    Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető – hívták fel a figyelmet. Hozzátették, hogy a VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak a hőségriasztás időtartamáról és fokozatáról.

forrás: mti