Egyre hidegebb az időjárás, óriási sebességgel közeledik a karácsony és hamarosan itt az év vége is. Ilyenkor egyre többen vagyunk olyanok, akik szeretnek egy jó könyvvel és egy forró itallal bekuckózni a meleg szobába. Ez az az időszak amikor a sütőt is szívesebben kapcsoljuk be. És a sütés nélkül készített gyümölcsös pohárkrémeket, fagylaltokat felváltják a kalácsok, piték és a sokféle pogácsa. Az interneten rengeteg receptet találhatunk, mindenféle sós és édes aprósütemény, fonott, töltött kalács és bukta verzióit.
Sokak kedvence a pogácsa, melynek számos verzióját készíthetjük el, sajttal, vagy magokkal szórva. De ma már töltötteket is készítenek, többek közt káposztást, dióst, babost. A lexikon szerint a pogácsa karika alakú mintával kiszúrt, gyors tűz mellett kisütött tésztasütemény. Gondolom erre most sokan felkapják a fejüket, hiszen ma már nem csak a kerek verziót készítik, de azért még mindig ez a gyakoribb. A szakácskönyvekben, internetes portálokon rengeteg pogácsa receptet találhatunk, akár élesztős, sütőporos, vagy szalalkális verziót is keresünk. Az ízesítés nem csak a „megszokott” lehet, mert egyre kedveltebb a túróval készített, a medvehagymás, kolbászos, sonkás vagy egyéb más összetevővel gazdagított sütemény. Szinte csak a képzelet szab határt a különféle ízesítéseknek.
A tepertős pogácsa
Azon már meg sem lepődhetünk, hogy a tepertős pogácsa is rengeteg módon készíthető, hiszen van leveles, omlós, tojásmentes is. Az előzetesen ledarált, vagy apróra vágott tepertőt a tésztába is gyúrhatjuk, vagy rákenjük. Majd ezután tekerjük, vagy hajtogatjuk. Az általam már jól bevált recept szerint 1 deci tejben, pici cukorral felfuttatjuk a 2 dkg élesztőt. Majd fél kg liszttel, 5 dkg zsírral, sóval, borssal és megfelelő mennyiségű tejjel rétestészta keménységű tésztát dagasztunk. Ezt követően kinyújtjuk és megkenjük a darált tepertővel, feltekerjük majd 25 percet pihentetjük. Ezt követően még háromszor kinyújtjuk, feltekerjük, pihentetjük. Majd beirdaljuk a tetejét, megkenjük tojással és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 200 fokos sütőben, körülbelül 15 perc alatt szép pírosra sütjük.
Jó étvágat kívánunk