Élet a lábunk alatt: A talaj világnapja

A világ élelmiszer ellátásának 95%-át talajaink biztosítják, miközben a Föld szilárd részének mindössze 11 %-a termőföld, azaz elsősorban élelmiszer termelésre, legeltetésre használt, nem erdőnek minősülő terület. Szerencsére egyre több figyelem fordítódik talajaink védelmére, megóvására, a helyes és megfelelő agrotechnikák megfelelő alkalmazásának elterjesztésére.

2013-ban fogadta el az ENSZ december 5-ét a talaj világnapjaként azzal a céllal, hogy bemutassa a talaj szerepét a földi élet kialakulásában és fennmaradásában, és rávilágítson a tudatos talajhasználat fontosságára. Mindössze egy évvel később 2015-öt az ENSZ a talaj évének, míg a 2015-2024 közötti időszakot a talaj évtizedének nyilvánította. Ez nem is csoda, hiszen az emberiség népességének növekedésével arányosan nő a táplálékigény, amit a talajon termelünk. Egyre nagyobb mértékben nő a tiszta víz szerepe, amit a talaj rendszere szűr meg, és hoz újra iható formába, tárol, és ad tovább az élelmiszernövények felé. Ezeket pedig csak az egészséges talajok tudják biztosítani számunkra, miközben világszerte fogynak a talajaink. Jól megfigyelhető, hogy óriási ütemben építjük be területeinket, illetve szennyezzük el talajainkat, vagy hagyjuk védtelenül a talajpusztító folyamatok hatásaitól. Termőtalajaink napjainkra már veszélyeztetett erőforrásokká váltak.

Tudod-e, hogy:

a talaj a Földön élő fajok közel 60 %-nak ad otthont? Itt él a világ gombáinak 80 %-a, a növények 85 %-a és a baktériumoktöbb mint fele.

a talaj nagy mennyiségű szenet és vizet tárol és élelmiszer termelésünk 95 %-át biztosítja?

– 2-3 cm termőtalaj kialakulása akár 1000 évig is eltarthat?

Mikor egészséges a talaj?

Akkor beszélhetünk egészséges talajról, ha annak jó a kémiai, a biológiai és a fizikai állapota, ennek köszönhetően aztán folyamatosan képes a lehető legtöbbet biztosítani a következő ökoszisztéma szolgáltatások közül:

  • élelmiszer- és biomassza-termelés biztosítása, többek között a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban
  • a víz beszivárgása, tárolása és szűrése, valamint a tápanyagok és az egyéb anyagok átalakítása, ezáltal a felszín alatti víztestek védelme
  • az élet és a biológiai sokféleség – ideértve az élőhelyeket, a fajokat és a géneket – alapjainak biztosítása
  • széntárolóként való működés
  • nyersanyagforrás

Forrás: mecsekerdo.hu